Правителството обеща АМ "Хемус" да е готова до 2024 г.

Правителството обеща АМ "Хемус" да е готова до 2024 г.

Автомагистрала „Хемус“ ще бъде изцяло готова през 2024 година, а финансирането през годините ще осигуряваме от приходите от тол системата, която ще заработи от следващата година, обеща в събота министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

През 2023 година ще бъдат готови автомагистралите “Струма“ и Русе – Велико Търново. През октомври тази година, осем месеца предсрочно, ще бъде пуснат и Лот 3.3 на АМ “Струма“ от Сандански до Кресна, се казва още в събщението.

В процес на изграждане е лот 3.1. на АМ “Струма“, както и 9.3 км от “Хемус” от Ябланица до Боаза.

В момента се извършва проектиране на 16- километровия участък от пътен възел “Белокопитово“ до пътен възел “Буховци“. Проектират се 50 километра от Боаза до пътя Плевен – Ловеч, като се очаква през тази година да стартират търгове за изграждането на участъците от Боаза до възел“Дерманци“, от “Дерманци“ до възел“Каленик“ и “Каленик“ до пътя Плевен-Ловеч.

Ще бъдат обявени и процедури за инженеринг на 85 км от пътя Плевен – Ловеч до Русе-Велико Търново, разделен на три подучастъка, обещава Нанков.

“Протестиращите направиха видими усилията на правителството за изграждането на пътя Видин – Ботевград, който е и ангажимент в управленската ни програма, за което им благодаря“, обясни Нанков.

Това не е съвсем вярно изказване. Решението за изграждането на скоростния път Видин – Ботевград бе взето от Министерския съвет на 21 март тази година, след като пет поредни седмици жители на Северозападна България протестираха с искане за магистрала.

Споделяне

Още по темата

Още от България