Правителството обещало на ЕС нов НПК до края на 2005 година

Правителството е обещало пред Европейската комисия да имаме нов НПК до края на 2005 г., съобщи вицепремиерът Пламен Панайотов. В четвъртък докладът на Европейската комисия за напредъка на България бе представен първо пред комисията по евроинтеграция в Народното събрание, а след това връчен и на правителството от ръководителя на мисията на ЕК у нас Димитрис Куркулас.

Бившият премиер и лидер на партия Демократи за силна България Иван Костов упрекна Европейската комисия, че в доклада не са отчетени национални приоритети и комисията не изисква от правителството да ги изпълнява.

В същото време външният министър Соломон Паси извади статистика, според която България е готова 95% да влезе в съюза, а вицепремиерът Пламен Панайотов заяви: "Нашите партньори ни казват "Добре дошли в ЕС".

При представянето на документа Куркулас посочи, че като цяло докладът за България е положителен, но остават области, в които са необходими допълнителни усилия. Сред тях той открои реформата на съдебната власт и полицията, борбата с организираната престъпност и корупцията, с трафика на хора. Куркулас напомни, че Еврокомисията ще продължи със стриктен мониторинг върху изпълнението на ангажиментите от страна на България.

Той акцентира отново и върху това, че докладът препоръчва договорът за членство в ЕС да бъде подписан колкото се може по-рано през 2005 година, а не както са били първоначалните намерения до края на следващата година.

Димитрис Куркулас напомни, че до 2007 г. се увеличават средствата, които България получава по предприсъединителните фондове ФАР, САПАРД и ИСПА, като допълни, че се надява да се подобри усвояването им от наша страна.

БСП изрази задоволство от констатациите в доклада и обещанието за членство през 2007 година, както и критиките за слабостите в борбата с престъпността.

Лявата и дясната опозиция настояха за прозрачност в процеса на присъединяване, както и за изпълнение на ангажиментите и забележките в доклада. Управляващите от НДСВ и ДПС пък обещаха стриктно да се придържат към критиките и препоръките на Брюксел.

Правителството обещало на Брюксел нов НПК до края на 2005 -та

От изявление на вицепремиера Пламен Панайотов стана ясно, че по най-критикуваната сфера - съдебната реформа, правителството е обещало пред Брюксел да имаме нов НПК до края на 2005 г. Следващите тематични доклади на комисията догодина ще съдържат отговор дали България не изостава драстично по някои от ангажиментите си, което е условие да се задейства предпазната клауза със съгласието на всички 25 страни членки.

В Министерски съвет Панайотов посочи, че реформата в съдебната власт ще продължи с предлагане до края на 2005 г. на нов Наказателно-процесуален кодекс, както и на нови Гражданско-процесуален кодекс и Административно-процесуален кодекс до края на 2006 година.

Пред БНТ министърът по европейските въпроси Меглена Кунева уточни, че е задължително поне на някакво ниво новият НПК да мине през парламента преди следващия доклад на еврокомисията.

Панайотов, както и Кунева посочиха, че борбата с престъпността е постоянно усилие не само на правителството, но и на цялата политическа класа и на съдебната система. Шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев пък коментира, че приетите преди дни поправки в НПК показвали способността на парламента и на всички политически групи в него да се справят дори предсрочно с останалите задачи и ангажименти към европартньорите.

Засега обаче остава под съмнение способността на съдебната власт и политиците да постигнат съгласие по изготвянето на нови НК и НПК и почти със сигурност тези закони ще трябва да бъдат гласувани след изборите, от следващия парламент.

Според левицата има нужда от радикални реформи в съдебната система и МВР. Социалистите настояват за цялостна концепция за промени в НК и НПК, която да бъде изработена обаче след дискусия с участието на всички заинтересовани страни, включително съдебната система и магистратите.

От СДС и ОДС пък многократно посочиха, че е необходима промяна в конституцията за структурна реформа на съдебната система, срещу което се обявиха от БСП и част от магистратите.

Костов пише критики по доклада на Брюксел

"За нас изискванията на Европа не реализират всички български интереси", упрекна Брюксел лидерът на ДСБ и заместник-председател на ПГ на ОДС Иван Костов. Той посочи завършването на здравната реформа, модернизацията на образованието, реформата на бюджетната сфера и администрацията, изпълнението на инфраструктурни проекти, приватизацията и защитата на конкуренцията, както и ограничаването на държавните помощи.

Към някои от тези сфери комисията не е проявила взискателност, а други не са част от европейските директиви за присъединяване. Костов изтъкна, че постигането на тези цели е необходимо за утвърждаването на България като силна и просперираща държава в обединена Европа и обеща да даде на Куркулас писмена оценка за редовния доклад.

Костов обяви също, че от ОДС настояват за референдум за членство в ЕС преди подписване на договора за присъединяване.

В отговор на упреците от бившия премиер Куркулас заяви, че ЕК няма претенции да дава политически съвети на правителството за неговите приоритети и затова някои от тях не се споменават в Редовния доклад. Мандатът, който ни е даден от държавите членки, е да гарантираме, че България ще е готова да се изправи пред своите отговорности на 1 януари 2007 г., добави той.

ДСБ обеща и пред представителя на Еврокомисията, че ще изиска в едномесечен срок кабинетът да внесе в парламента пакет от мерки за изпълнение на поетите ангажименти и за избягване на посочените в доклада рискове.

Депутатите на Костов ще искат от кабинета и план за изпълнение на рамковата конвенция за интегриране на ромите, приета още при управлението на ОДС. ДСБ настоява да се прекратят партийните назначения в съдебната власт и в обществените медии, както и пазарлъците по избора на омбудсман и за състава на комисията за защита от дискриминация.

ОДС ще настоява и за незабавно създаване на условия за равнопоставеност между вероизповеданията и прекратяване на партийната и държавна намеса в дейността им. Да се прекратят полицейщината и ограничаването на личните, политическите права и свободи, искат още от ОДС.

Депутатите на Костов апелират за спешни мерки по изпълнението на изоставения национален план за развитие за периода 2000-2006 година, а също и за пълноценно включване на местната власт и гражданския сектор в изработването на плана за периода от 2007 до 2013 година.

ОДС настоява да се прекрати неправомерното раздаване на държавни помощи в приватизацията и по-специално на предприятията с монополно положение на пазара на телекомуникации, визирайки БТК. От ДСБ повториха позицията си, че незаконно раздадените помощи трябва да се върнат съгласно европейската практика.

Костов отбеляза още, че посочените като неизпълнени ангажименти в доклада на ЕК съвпадат с критиките, отправени многократно от ОДС, но които правителството не е отчело.

В СДС са сигурни, че няма да изостанем от 2007 г.

Говорителят на СДС Николай Младенов заяви, че въпреки различията между политическите сили, той е сигурен, че никой не иска включването на предпазната клауза за забавяне на членството с една година.

От името на всички съпартиецът на Надежда Михайлова се ангажира българските политици да не позволят подобно развитие. Младенов прогнозира, че по време на предстоящите избор ще има доста интересни политически дебат, който обаче, според него, няма да попречи на присъединяването към ЕС.

Десни и леви искат от управляващите прозрачност на ангажиментите

Лидерката на БЗНС-НС Анастасия Мозер остро нападна кабинета за непрозрачния подход при воденето на преговорите с ЕС. Обществеността трябва да е запозната с това какво се предприема от нейно име за нейното бъдеще, посочи Мозер..

От левицата също настояха за повече прозрачност. Необходимо е всички ние по-активно да информираме обществото за поетите ангажименти, каза Папаризов и призова за прозрачност в правителството и институциите по отношение на подготовката за членство. Той посочи също, че препоръките в доклада трябва да се изпълняват по-целенасочено и да на се използват кампанийно.

Шефът на комисията по евроинтеграция Даниел Вълчев, който преди месеци също бе доста критичен към правителството заради липсата на прозрачност, се съгласи с критиките на опозицията и обеща на следващия етап "техническите проблеми" да бъдат преодолени.

БСП е доволна от доклада на Брюксел

БСП е удовлетворена от констатациите, особено от това, че ще бъдем оценявани по индивидуални критерии и от факта, че ЕК много по-ясно се ангажира да работи за членство през 2007, коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Той посочи, че голяма част от критиките са основателни, защото почиват на реални факти и визира съдебната реформа, недостатъчно последователна политика на кабинета в борбата с корупцията и организираната престъпност, където липсват реални резултати.

БСП очаква също правителството да бъде активен наблюдател в европейските институции и да отстоява българските позиции, като влияе на процесите. По този повод Даниел Вълчев от НДСВ коментира, че дадената възможност за подписване на договора за членство в началото на 2005 г. ще позволи на страната ни още преди края на този парламент България да изпрати свои наблюдатели в европейските институции.

НДСВ и ДПС обещаха стриктно да следват препоръките

Лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев посочи, че е излишно да се търси мистика в датата за членство в ЕС. Според него тези дати трябва да се приемат за ориентир. Още от вчера обаче всички изказали се министри изпаднаха във възторг, че в доклада е записана дата 1 януари 2007 г. Същото стори днес и вицепремиерът Пламен Панайотов, който определи конкретизацията като приветствие "Добре дошли в ЕС" от страна на европейските партньори.

Кемал Еюп от ДПС обяви, че след Редовния доклад, стратегическата цел за членство в ЕС се вижда. Приемаме забележките в доклада и стриктно ще се придържаме към изпълнението на поетите ангажименти, каза Еюп, според когото всички правителства имат принос за този успех и особено сегашното мнозинство.

Малко по-късно, в МС Панайотов определи доклада на Брюксел като изключително положителен и показващ, че България е готова да поеме задълженията си като член на ЕС от 1 януари 2007 г.

Той увери, че българското правителство е систематизирало всички критики и препоръки в документа. В същото време каза, че те доказвали стабилността на правителствената политика.

За да демонстрира колко положителен е докладът на ЕК, външният министър Соломон Паси пък представи справка, според която в 140 текста от доклада се посочва напредък и само в 7 не е констатиран прогрес. Това показва, че България е готова 95 % да влезе в Европейския съюз, каза Паси.

На церемонията по връчване на доклада в МС не присъстваха министрите Георги Петканов и Антон Станков, които заедно с колегата си Димитър Калчев ръководят трите най-критикувани в доклада сфери.

Споделяне

Още от България