Правителството обещава решение за кризата в Перник до два-три дни

Бившият областен управител отрича да е отказвала предизборно воден режим

Емил Караниколов, Снимка: БГНЕС

До ден-два правителството ще излезе с конкретно предложение за решаване на водната криза в Перник, заяви в сряда министърът на икономиката Емил Караниколов, който координира действията на държавата в останалия без вода град.

"Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението", обясни Караниколов пред БНР.

Той не конкретизира какво е решението, но то би било подарък за новоизбрания министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, който в сряда бе избран на мястото на обвиняемия за водната криза в Перник Нено Димов.

Градът на режим от 18 ноември. В момента вода се подава по 7 часа в денонощието. Има обаче квартали като "Църква", в които режимът не се спазва и хората не знаят кога ще имат вода. Яз. "Студена", който снабдява областта, е на критичния минимум от 3,6 млн. кубични метра. Беше спряно водоподаването към предприятията. Преди дни обаче от завод "Стомана" поискаха да им се разреши ползването на питейна вода.

"Аз съм в постоянен контакт с управителите на "Стомана"-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения", заяви Караниколов.

Единственият обвиняем за водната криза в Перник към момента е подалият оставка екоминистър Нено Димов. Той е в ареста до окончателното решение на съда дали да остане задържан.

Във вторник прокураутрата огласи част от доказателствата срещу него. В разпита си бившият шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов твърди, че още преди местните избори през октомври предложил да се въведе режим. След това бил извикан на среща от бившия областен управител Ирена Соколова и тогавашния зам.-кмет на града Владислав Караилиев, които го попитали дали си представя какво ще последва, ако се въведе режим. Ограниченията влязоха в сила след местните избори, които ГЕРБ загуби.

Ирена Соколова отрича да се спирала предизборно водния режим

Ирена Соколова обаче отрича да е пречила на въвеждането на воден режим в града. Обратното, тя твърди, че още на 11 октомври миналата година е организирала пресконференция, на която е съобщила, че водата в яз. "Студена" намалява.

Соколова твърди, че описаното от Витанов не се е случвало. Според нея писмото на Витанов е дошло на 9 октомври. На следващия ден тя извикала Витанов, за да ѝ изясни обастановката. Караилиев не бил на тази среща, а на по-ранна, когато режим не бил обсъждан. Соколова твърди, че е поискала Витанов да даде пресконференция, а той отвърнал, че не знае как да я организира и нямал пиар.

"Заедно с експерта "Връзки с обществеността" в областна администрация, който се включи в срещата, свикахме пресконференция и това е документално видно от изпратените до медиите съобщения от имейл адреса на Областна администрация. Целта беше да се предостави цялата информация и фактология, за да бъде запознато обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019 г.", твърди Соколова.

Интересното е, че за тази пресконференция не е съобщено дори на сайта на областната администрация. От същия период новините около Соколова са съвсем различни. Например съобщено е, че е участвала в Празника на бозата в Радомир, както и в отбелязване на годишнина от пускането на жп-линията Радомир-Земен-Кюстендил.

"Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", твърди в изявлението си Соколова.

"Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със зам.-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата. Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи", пише Ирена Соколова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?