Правителството обявява извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни 

Правителството обявява извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни 

Правителството обяви извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни, която заменя досегашнното извънредно положение. Това е било решено на извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка в сряда вечерта. Здравният министър Кирил Ананиев обясни на брифинг в Министерския съвет, че правителството се възползва от дадената му възможност в приетия преди ден Закон за здравето, с който се регламентират противоепидемичните, икономическите и социални мери, които ще продължат да действат след извънредното положение.

"Законът ни казва, че можем да въвеждаме временно такава епидемична обстановка, ние сме преценили, че един месец е достатъчен период от време да видим как се развива заболяването и дали да разхлабваме или затягаме мерките", каза Ананиев. По думите му по този начин правителството си дава възможност да прави периодичен анализ и да променя мерките. Освен това в повечето държави срокът за въвеждане на мерки бил едномесечен и след това се решава как и дали да бъдат продължени.

Наколко нови заповеди определят какво е позволено и кавно не

Предстои Ананиев да издаде утре няколко заповеди, с които ще регламентира противоепидемичните мерки, преминаването през КПП, карантината и изолацията на хората при заболяване или контакт с болни хора и кои обекти ще работят и кои не. Ананиев каза, че в общи линии остават мерките, които действат и в момента след като много от тях вече бяха разхлабени.

Ще бъдат разрешени трансплантациите и свободното движение в градини и паркове. Остават в сила обаче всички мерки, познати досега, като носене на маски в закрити обществени места като институции, магазини и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава. Запазва се и задължителната карантина от 14 дни при влизане на територията на нашата страна от чужбина. Няма да има разлика между чужденците, идващи в България и българите на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички, заяви Ананиев.

Ананиев каза, че на извънредното заседание на правителството не е обсъждано връщането на старите строги мерки при повече от 100 заболели в рамките на 3 дни, но коментира, че има различни мнения по въпроса и лично неговото е, че трябва да се гледа по-дълъг период – например около седмица.

В една от новите заповеди на работодателите се препоръчва персоналът да работи дистанционно, доколкото е възможно. За хората над 60 години работата отвкъщи също е препоръчителна мярка.

Извънредна обстановка е заради много неизвестни

Ананиев обясни, че извънредната епидемична обстановка е била предложена въз основа на оценка от главния държавен здравен инспектор, според която пандемията от коронавирус представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. 

Сред основните мотиви за решението са това, че заболяването е с неизвестен произход; няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването; огнищата са разпространени в цялата страна, освен в семейна и болнична среда, такива има и в социални заведения, например домове за възрастни хора; няма разработена специфична имунопрофилкатика и лекарства.

Анкета сред родителите ще реши дали да отворят яслите

На въпрос не може ли да има някаква предсказуемост и ясни критерии за предприемането на определени мерки, както е в други държави, Ананиев каза, че в другите страни мерките и сроковете често се сменяли, докато българското правителство предпочитало да следи нещата в динамика и да реагира на момента. "Предпочитаме текущо, постоянно, непрекъснато да наблюдаваме промяната в заболеваемостта и да взимаме точни мерки", каза Ананиев.

Той даде пример, че сега заедно с образователния министър Красимир Вълчев и НСОРБ обсъждат евентуално отваряне на яслите и градините. "Ще пуснем анкета до всички родители каква е нагласата за пускане на децата на ясла и алгоритъм, на който трябва да отговарят всички градини и ясли и на тази база ще вземем решение. Сигурно ще искате точна дата, но в момента не можем да я дадем", каза Ананиев. Той каза, че се обсъжда групите да са максимум от 10-12 деца. В момента 45% от родителите не искали да си пускат децата на ясля и градина.

Споделяне

Още от Коронавирус