Правителството очаква 1 млрд. лева от приватизация

Правителството очаква до 1 млрд. лева приходи от приватизация, обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Той съобщи, че към момента са приватизирани 99.18% от подлежащите на приватизация активи и ресурсът за раздържавяване е значително ограничен. На база на сегашното законодателство, подлежащи на приватизация към настоящия момент са около 20 мажоритарни пакета и около 120 миноритарни пакета акции и дялове, собственост на държавата.

Предстои обаче анализ на дружествата, поставени в забранителния приватизационен списък, след което при изваждането им от него, може да бъде освободен допълнителен ресурс за приватизация. Предстои също промяна в нормативната база, след която ще могат да се приватизират и имоти частна-държавна собственост.

Най-атрактивният актив, който правителството ще приватизира през 2010 година правителството е "Булгаратабак холдинг" АД, посочи Борисов.

В момента се провежда избор на консултант на държавата в подготовката на процедурата за продажба на компанията, в чиито активи са двете цигарени фабрики в София и Благоевград, които покриват около 55-60 на сто от нуждите на вътрешния пазар, преработвателното предприятия в плевенското село Ясен. Най-апетитни всъщност са правата върху най-популярните марки цигари.

Четирима са кандидатите да съветват правителството и очакванията са до две седмици да се избере консултантът и после да се набележат сроковете за придвижване на процедурата по избор на начин на приватизацията на холдинга.

Според Борисов към момента се обсъжда само един вариант - продажба на целия холдинг, а не неясна разпродажба на отделни фабрики.

През годината в сектора на енергетиката се планира пореден опит за приватизация на Топлофикация Шумен АД, чиято продажба досега се проваля няколко пъти.

Предвижда се и продажбата на миноритарните дялове на държавата в трите електроразпределителни дружества, където мажоритарните 67 на сто държат ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ. Очакванията са ад се приватизират и миноритарни акции от системата на “Българския енергиен холдинг“, каза Борисов. Досега дискутираните варианти са на борсата да се пуснат дялове от по 15 на сто от газовия оператор “Булгартрансгаз“ и НЕК, а при интерес – по още 0процента.

В сектора на строителството - "Монтажи" ЕАД и "Промишлено строителство холдинг"

ЕАД. В сферата на специалните производства на приватизация подлежат - НИТИ ЕАД и ВМЗ ЕАД.

Подлежат на приватизация и миноритарни пакети от акции в "Свободна зона - Пловдив" АД, "Транзитна търговска зона - Варна" АД и "Свободна безмитна зона-Бургас".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес