Правителството очаква пика на пандемията през декември

Здравният министър притеснен от самолечението с антибиотици и опасността от мултирезистентни вируси

Правителството очаква пика на пандемията през декември

През декември правителството очаква да е най-големият натиск на пандемията от коронавирус и се опитва да предприеме целия спектър от мерки – здравни и социално-икономически, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в неделя. Здравният министър Костадин Ангелов пък призова хората да са отговорни и да не пият безразборно антибиотици, защото това ограничава възможността за лечението им при зараза и се създават мултирезистентни щамове с дългосрочни последици.

"Очаква се, може би, най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. Досега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространението. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки", заяви Томислав Дончев пред Нова телевизия в неделя.

"Държавата трябва да е на мястото си, държавните контролни органи трябва да следят за спазването на мерките. Обществото трябва също да полага усилия", каза той

Макар в медиите постоянно до излизат информации за претоварени болнични системи, а министър Ангелов да бе в болницата в Шумен, където е препълнено и се връщат пациенти, Дончев смята, че в страната има разкрити достатъчно легла за лекуване.

Нужда от по-добра координация

Според него има нужда от подобрение на системата за координация и логистика, тоест болният да бъде отправен там, където има свободно легло.

Самият Ангелов каза, че в Шумен ще бъдат открит допълнителни легла в психиатричната и белодробната болници за справяне с недостига на места за лечение в града.

Здравният министър изрази притесненията се, че "голяма част от хората продължават да не вярват, че има такава инфекция, продължават да ходят на масови събирания, въпреки че в Шуменско те са забранени със заповед". Има и частни събирания, които все още не могат да бъдат контролирани и в резултат от тях пациентите се увеличават, каза той пред журналисти.

Не се самолекувайте

Той разкритикува масовото пиене на антибиотици без нужда и отбеляза, че "в един момент, когато този пациент стигне до лечебното заведение, няма с какъв друг антибиотик да бъде лекуван, тъй като вече капацитета е изчерпан от употребата на медикаменти в доболничната помощ, които не са изписани от лекар, а е започнато самолечение".

"Ще създадем мултирезистентни щамове, които по никакъв начин, след време, няма да можем да контролираме и ще има тежки, неблагоприятни последици за живота на хората след време", прогнозира Ангелов.

Дончев заяви, че се предприемат регионални мерки в зависимост от темпа на заразата, броя заразени. "Ние трябва да се борим между две злини – от едната страна е здравният риск, който никой не може да го пренебрегне, от друга страна рискуваме едно поколение да изкара една година с тежки дефицити в образованието си. Не трябва да залитаме в нито една от двете крайности. Гъвкавият подход е най-добър", каза той относно онлайн обучението.

След новината от петък, че правителството е подписало договор с компанията "Джонсън и Джонсън" за ваксина срещу Covid-19, вицепремиерът заяви, че сепаративни преговори относно ваксината няма.

"Преговорите се водят на ниво ЕС. Ние имаме договор, който би ни позволил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са ваксините не се прави от политиците, защото аз не съм лекар. Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им – безплатно. И тя ще бъде по желание", добави той.

В петък премиерът каза, че България преговаря заедно с ЕС за всички седем ваксини.

Бюджетен приоритет са антикризисните мерки

Дончев коментира още, че основният фокус на проекта за бюджет през 2021 г. са антикризисните мерки – допълнителните разходи за системата за здравеопазването, допълнителни социални разходи, допълнителни разходи в подкрепа за бизнеса. "Тук изкуството беше как да се комбинират традиционните приоритети заедно с новите предизвикателства", каза вицепремиерът.

"Има мерки, които са извънредни – 1000 лева допълнително за всеки лекар и медицинска сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е необходимо. Поне към момента тя се покрива на 100% със средства от Европейския социален фонд. Това е европейско финансиране. Беше проявена цялата възможна гъвкавост, беше използван всеки възможен източник на финансиране, за да може всички системи, в това число и здравната да бъде толкова финансира, колкото има нужда", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус