Правителството одобри 26 млн. лв. за поддръжка на МиГ-овете

Правителството одобри 26 млн. лв. за поддръжка на МиГ-овете

Допълнителни разходи до 26 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за поддръжката на руските изтребители МиГ-29, одобри правителството на редовното си заседание в сряда.

Парите са необходими за плащането по сключеното през март рамково споразумение с руската корпорация РСК "МиГ“ за осигуряване на летателната годност на МиГ-овете.

То е на обща стойност до 82 млн.  лв. и сега правителството отпуска първата порция финансиране, което ще позволи на ВВС да изпълняват задълженията си по въздушната отбрана на страната и за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Договорът с РСК "МиГ" трябва да осигури поддръжката и евентуалните ремонти на всички 15 МиГ-а за следващите четири години.

Твърденията на военното министерство са, че това няма да отмени или забави процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, за която последните намерения бяха да се внесе за одобрение в парламента до края на април.

Договорът с руската корпорация бе оспорван от Атлантическия клуб. Според организацията, в която членуват десетки военни специалисти и други експерти, има конкретни текстове, които са в изгода на руснаците. На РСК "МиГ" на пример е оставено да определя какви ще са сроковете за изпълнение на дейностите по договорите, независимо от приоритетите на МО.

След отпускането на сегашните до 26 млн. лв. отбранителното ведомство може да започне да сключва договори за конкретни дейности около поддръжката на самолетите, чиито цени вече са договорени.

Освен поддръжката и ремонтите, военният министър допусна възможност самолетите да бъдат дори модернизирани, но досега няма официална информация по този казус.

Авиоексперти, сред които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като посочиха, че приоритетно трябва да се мисли за покупката на нова техника.

Споделяне

Още по темата

Още от България