Правителството одобри амнистия заради ЕС

Между 1300 и 1500 лишени от свобода да  бъдат амнистирни, предвижда  одобрения от  правителството в четвъртък проектозакон за амнистията. Той засяга осъдените за неумишлените престъпления, изтърпяващи наказание до пет години, и признатите за виновни за леки умишлени престъпления - до три години. В обсега на проектозакона влизат и извършилите престъпления до приемането му от парламента, като се очаква народните представители да го приемат  до 20-25 дни ако, разбира си, не възникнат ожесточени дискусии.

Министърът на правосъдието Георги Петканов обясни, че амнистията е политически акт, който обикновено се прави по някакъв конкретен повод. Това означава, че лишените от свобода, който ще попаднат “под ударите на закона” трябва да бъдат щастливи от приемането на България в ЕС.  

От амнистията ще се възползват рецидивистите с остатък от присъдата до три месеца, непълнолетните с остатък до 2 години, осъдените за първи път, имащи да “излежават” до една година  и майките с две или повече деца, които трябват да изтърпяват още 3 години.

Извършилите убийства, блудства, изнасилвания, подбуждане и подготовка на убийство, склоняване към проституция, приготовления за грабеж, организиране на хазартни игри без разрешение, предизвикване на катастрофи с тежки последици след употреба на алкохол, остават зад решетките до пълното изтърпяване на наказанията.

Амнистията ще влезе в сила веднага след публикуването на закона в Държавен вестник.

В момента в българските затвори има около 11 100 затворника. Реалният капацитет на местата за лишаване от свобода в България е една трета от този брой.

Амнистията ще спести част от средствата за поддържане на затворниците и те най-вероятно ще бъдат инвестирани в  ремонтни дейности в местата за лишаване от свобода, чието състояние е твърде далеч от евроизискванията.

“Мисля, че лишените от свобода заслужават внимание, което да е предизвикано от факта, че България е пълноправен член на ЕС”, коментира Георги Петканов.

От 9 септември 1944 г. досега у нас е имало около 15 амнистии. Последната е била 1991 г., когато са амнистирани почти 4000 лишени от свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?