Правителството одобри концесията на летище Русе

Правителството одобри проекта за даване на гражданското летище в Русе на концесия, съобщи в четвъртък правителствената пресслужба. С решението се открива и процедурата за концесията на аеропорта, който ще е третият планиран от правителството за даване на публично-частно партньорство. Подробностите на проекта ще станат ясни след обнародването в Държавен вестник, уточниха от правителството.

Концесията на летището ще е за предоставяне на услуга и по нея практически се работи повече от две години. Неофициално интерес на този етап са заявили двама кандидати, единият от които е българска фирма.

Русенският аеропорт заедно с този в Горна Оряховица са единствените от по-малките летища в страната, които не бяха затворени през 90-те години. Опитите на местната власт в крайдунавския град да се привлекат частни инвеститори в него, започнаха още в края на 90-те години, но тогава почти никой не вярваше в успеха на тази инициатива. И докато летището в Горна Оряховица оцеля, защото обслужваше товарите на “Идеал Стандарт” от завода в Севлиево, то русенският аеропорт се спаси от закриване само защото активите му бяха вкарани под шапката на Летище София. Активите на гражданското летище в Русе тогава включваха само сградата на пътническия терминал. Пистата и голяма част от терените бяха част от военното летище в Щръклево, но след закриването му бяха прехвърлени на гражданското летище, което позволи отдаването на концесия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес