Правителството одобри покупката на F-16 за над 2 млрд. лева

САЩ ще поемат 60 млн. долара от разходите за авиобаза "Граф Игнатиево"

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

Правителството даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише сделката със САЩ за купуването на 8 изтребители F-16 Block 70. Пакетната цена ще бъде под 1.2 млрд. долара или около 2.1 млрд. лева, тъй като американците ще поемат за своя сметка част от разходите за приспособяването на авиобаза "Граф Игнатиево" към изискванията на F-16.

След правителственото заседание в сряда военният министър Красимир Каракачанов обясни, че предстои отстъпката от 60 млн. долара да бъде одобрена от Конгреса.

"Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1.2 млрд. долара", каза той.

И осемте самолета трябва да бъдат доставени до 2023 година. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни

Според Каракачанов в цената е включено и наземното оборудване.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни, че ще бъдат подписани общо четири договора – за изтребителите и оборудването, за боеприпасите, за ракетите въздух – въздух и за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

Правителството вече обяви, че ще плати самолетите наведнъж, а не разсрочено, каквито бяха първоначалните планове.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че в рамките на индустриалното сътрудничество по сделката в България ще бъдат изградени тренировъчни центрове за пилоти и инженери. Освен това САЩ и компанията "Локхийд Мартин", която произвежда самолетите, ще окажат подкрепа за развитие на национални способности, свързани с безпилотни летателни средства и дронове.

"Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор", каза Караниколов.

След правителственото решение от "Локхийд Мартин" коментираха, че "това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, компанията и българската индустрия и академичната общност“.

Сделката влиза в парламента следващата седмица

Управляващите са амбицирани до парламентарната ваканция сделката да мине и през парламента. Така няма да има опасност договорът за самолетите да стане заложник на местните избори.

Каракачанов съобщи, че сделката влиза в парламента следващата седмица. Вероятно ще се наложи и актуализация на бюджета.

Очаква се договорът да бъде подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Както и остра съпротива от депутатите на БСП, които по принцип подкрепят модернизацията на армията, но имат резерви към избора на САЩ и "Локхийд Мартин".

Срещу сделката е и "Воля" на Веселин Марешки, който е в остър конфликт с военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Критик на сделката остава и президентът Румен Радев. Според него необходимият пакет струва 3.45 млрд. с ДДС.

По думите му за 2.2 млрд. могат да бъдат купени малко самолети с "жестоко орязани възможности".

Какво става с другите два големи армейски проекта?

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев каза в сряда, че има уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на Военновъздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта – за придобиването на бронирани машини и патрулни кораби.

Те са на обща стойност около 2 млрд. лева и се движат със значително закъснение. Досега се планираше да бъдат изплатени разсрочено в рамките на десет години, но не се знае дали това е възможно.

Много експерти в бранша прогнозират сериозно забавяне на реализацията им.

Споделяне

Още по темата

Още от България