Правителството одобри споразумение с Кувейт за статута на контингента ни в Ирак

Правителството одобри на днешното си заседание Споразумение за определяне на статута на българските въоръжени сили, пребиваващи на територията на Кувейт, съобщи правителствената информационна служба.

Споразумението определя статута на българския контингент, който ще премине през територията на Кувейт, за да участва в следвоенното възстановяване на Ирак. Предвижда се личният състав от българските въоръжени сили да получи от страна на Кувейт, докато се намира на територията на страната, привилегиите и имунитета на административен и технически персонал в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Контингентът ни ще бъде освободен от митнически налози, данъци и такси, плащани върху оборудването и други доставки, необходими за целта на операцията. Посочени са и документите, необходими за влизане и пребиваване на територията на Кувейт, както и други специфични условия.

Самото споразумение е сключено през април чрез размяна на писма между българския посланик в Кувейт Ангел Манчев и вицепремиера и министър на отбраната на Кувейт шейх Джабер ал Мубарак ал Сабах.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: