Правителството одобри Цветлин Йовчев за шеф на ДАНС

Правителството одобри Цветлин Йовчев за шеф на ДАНС

Правителството одобри Цветлин Йовчев за председател на ДАНС и ще предложи на президента да издаде указ за назначаването му. Йовчев ще наследи Петко Сертов, който подаде оставка и заминава на дипломатическа служба в Солун.

Малко по-рано в сряда говорителят на ДАНС Зоя Димитрова опроверга твърденията, че агенцията и по специално досегашният ѝ шеф Сертов са загубили доверието на партньорските служби. Няма такова нещо, няма подобно официално становище, заяви Димитрова пред Нова телевизия.

"Ние работихме много активно с американските и европейските служби. Неотдавна дори получихме благодарствено писмо от една европейска служба лично до директора на ДАНС", заяви Димитрова.

Именно загубата на международно доверие бе един от основните аргументи, с който бе обяснена смяната на Петко Сертов. Два дни преди да стане официално ясно, че той подава оставка, председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов заяви, че на Сертов му е било отказано посещение в САЩ, защото американските партньори също са загубили доверие в него.

По този повод Зоя Димитрова заяви, че визитата не е отменена по изтъкнатите от Костов съображения, а заради технически причини.

Говорителят на ДАНС е на мнение, че министър-председателят ще се лиши от "един голям властови ресурс, ако агенцията бъде разформирована, или бъде обезсмислена откъм съдържание".

От ГЕРБ нееднократно декларираха намерението си да променят почти изцяло функциите на ДАНС, която ще се ограничи до контраразузнавателна дейност и борба с тероризма, а организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта ще се станат приоритет на МВР.

В заключение Зоя Димитрова призна, че е имало опити за натиск върху ДАНС от страна на всички политически сили - и управляващите, и опозицията.

Някъде между интервюто на говорителя на ДАНС и решението на правителството за Цветлин Йовчев се обади и съветникът Алексей Петров. "Заради повишения интерес лично към мен и от уважение към вас медиите, както и разбира се към цялата българска общественост, си позволявам да заявя, че се чувствам силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции". Коментарът му е пред БГНЕС, откъдето са го попитали "как се чувства". Петров не е коментирал дали ще остане на поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от България