Правителството още не е сезирало Брюксел за АЕЦ “Белене”

Европейската комисия (ЕК) не е сезирана официално от българското правителство по установения ред за проекта АЕЦ "Белене", заяви еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс пред Европейския парламент (ЕП).

Към него бе отправен въпрос от представителя на ДСБ в ЕП Константин Димитров, който е запитал запозната ли е Еврокомисията официално с плана на българското правителство за изграждане на АЕЦ "Белене”; разглеждала ли е в тази връзка ЕК въпроса с пораженията, които бъдещата АЕЦ би имала върху околната среда; наясно ли е ЕК със сертификацията на руските ядрени технологии, които ще бъдат използвани при строежа на АЕЦ "Белене", както и с проблема за съхраняването на ядрените отпадъци от бъдещата централа на територията на България или на територията на други държави.

В отговор комисарят Пиебалгс заяви, че тъй като ЕК не е сезирана по установения ред от българското правителство, той не може да отговори на нито един конкретен въпрос.

Миналата година българското правителство подписа рамков договор с контролираната от “Газпром” руска компания “Атомстройекспорт” за изграждане на втора атомна централа у нас. Проектът е на стойност 4 милиарда евро. Предстои обаче подписване на основния договор, което се очаква да стане до юни и за което е нужно съгласието както на Еврокомисията, така и на Евратом, от която България очаква да получи заем от 350 млн. евро, с който да започне строежа.

Константин Димитров, който е член на групата на ЕНП в ЕП, е изразил силната загриженост на ДСБ от факта, че кабинетът Станишев до този момент запазва пълно мълчание по всички най-важни елементи от проекта АЕЦ "Белене", и че очевидно укрива важна информация, както от българското общество, така и от ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес