Правителството освобождава Христо Стоичков като почетен консул в Испания

Той твърди, че от 14 месеца няма отношения с Външно министерство

Правителството освобождава Христо Стоичков като почетен консул в Испания
Външно министерство започна процедура по освобождаването на футболната легенда Христо Стоичков като почетен консул в Испания и се очаква решение на правителството, съобщиха от дипломатическото ведомство. 
 
От МВнР обясняват, че освобождаването му се налага от това, че през последните няколко години дейността му е затруднена, защото пребивава основно в САЩ. 
 
"В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви", посочват от министерството.
 
По-рано тази седмица от Външно министерство отрекоха да са получавали официално нота от испанското посолство в София във връзка с изявите на Стоичков около референдума в Каталуня, но неофициални източници потвърдиха, че има силно напрежение по темата с Мадрид. 
 
По-късно във вторник Стоичков каза пред бТВ, че от лятото на миналата година не е почетен консул на България в Испания, тъй като мандатът му е изтекъл на 29 юли 2016 г. и оттогава никой не го е търсил за удължаването му.
"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение от 29 юли 2011 г. И пише така: "Настоящият документ е с валидност пет години." Предполагам, че от 2011 до 2017 г. са повече от пет години", заяви Стоичков.
 
"Сега разбирам, че в Министерския съвет щяло да се гласува нещо. Какво ще гласувате? На кое, накъде, как? Като аз нямам нищо общо с Кралство Испания по простата причина, че нямам мандат. Нямам право да подписвам и да издавам документи. Щели да взимат решение... Нека си го взимат. Само че трябваше да го вземат преди 14 месеца, а не сега", допълни той.
 
От Министерството на външните работи обаче припомниха, че българските почетни консули нямат мандат.
 
"Пълномощията се прекратяват, когато реши Министерският съвет. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок”, посочиха от МВнР.
 
Христо Стоичков изпълнява функциите на почетен консул в Барселона, откакто бе назначен през юни 2011 г. от първия кабинет "Борисов". Освен за провинция Каталуня, той отговаря и за българите, живеещи в Арагон, като до момента не е ясно какви заслуги има за този период. 
 
Повод за недоволството на испанското кралство срещу бившия футболист е скандалът, който той забърка в ефира на мексиканската телевизия "Унивижън" след сблъсъците на полицията с желаещи да гласуват на референдума за независимост на Каталуня преди седмица.
 
Стоичков обвини испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, че е изпратила полиция срещу желаещите да гласуват в незаконния референдум, защото е последователка на испанския диктатор Франко.
 
"Дядо ѝ е франкист, баща ѝ е франкист, тя е франкист и дори и синът ѝ е франкист", заяви българският почетен консул, призовавайки Сантамария да подаде оставка.
 
Тя пък реагира, изразявайки намерение да съди Стоичков, засегната най-вече от квалификацията за непълнолетния ѝ син. Това провокира незабавно извинение от страна на бившия футболист, което обаче не трогна испанския вицепремиер.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?