Правителството отъждествено с провал в Google

Правителството отъждествено с провал в Google

Втори ден първият резултат, който излиза в Google при търсене на ключова дума "провал", е сайтът на българското правителство www.government.bg. Кабинетът се оказа отъждествен с "провал" вследствие на акция, при която интернет-потребители са поставили в блоговете си линк към страницата на правителството с думата "провал".

Идеята за гугъл бомбата е на блогъра Ynuz и се е зародила в неделя. Думата "провал" е избрана като най-подходяща в конкуренция с други етикети като например "корупция".

"Отдавна съм открил неприятния факт, че ако заредя направо http://government.bg и браузърът ми не приложи автоматики, не получавам нищо. Трябва изрично да отида на http://www.government.bg. Същото май е положението с всички други сайтове на централната администрация", пише блогъра Ynuz.

Той е открил, че централният орган на изпълнителната власт в България се появява в публичността на интернет според думите, с които го определят другите. И нарича това "пълен провал в отношенията с Гугъл". Така се стига до идеята за гугъл бомба, която среща голяма подкрепа сред други потребители.

Според други блогъри пък сайтът на правителството изглежда, сякаш го е правил "с краката си пиян уеб дизайнер преди около 15 години".

Родните блогъри са вдъхновени от примера на американски потребители, след чиято акция биографията на президента Джордж Буш излизаше на ключова дума "miserable failure" (жалък неудачник).

Гугъл бомбите са често ползвани и имат за цел да дискредитират личност, институция или компания, като я обвържат с дума с отрицателно значение.

 Първата гугъл бомба за българското правителство светкавично намери място в свободната енциклопедия Уикипедия. Оказа се обаче, че в българския вариант на енциклопедията се упражнява цензура и публикуваната информация бе изтрита от потребител с име Spiritia.

Първоначално публикуваната информация гласеше, че думата "провал" се асоциира с първата гугъл-бомба на български език, водеща към сайта на проваленото правителство на България.

Обяснено бе, че акцията е започната и се поддържа от много блогъри и се призовава като етикет за българското правителство да се добави и думата "корупция".

Обяснението за думата "провал" се задържа по-дълго време в английската версия на енциклопедията, но в последствие бе изтрито и оттам.

Споделяне

Още от България