Правителството отчете първи инвеститори заради новите участъци от "Тракия”

Снимка: БГНЕС

Новите участъци на магистрала “Тракия” доведоха и първите инвеститори. До края на август японската фирма “Язаки” разкрива в Сливен 200 работни места с тенденцията до пролетта на следващата година те да станат 1800, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при пуска на отсечката от Нова Загора до Ямбол.

За по-малко от две години правителството успя да построи 70 км нов магистрален път, посочи Павлова. По думите ѝ в отсечката от Стара Загора до Ямбол са вложени 270 млн. лева, а строителството се финансира изцяло от европейските фондове. В пиковите моменти на участъка са работили по 3000 души дневно.

Нито едно зайче или птица няма да пострада заради магистралата, обеща премиерът Бойко Борисов. Според него в Европа няма друга такава магистрала, която да е толкова сигурна екологично.

По протежение на 36-те километра са поставени мрежи, предпазващи животните и прелитащите над пътя птици. Осигурени са тунели за преминаване под магистралата на костенурките. Поставени са шумозаглушителни панели.

Няма притеснения за качеството на покритието на лот 3 на магистрала “Тракия”, каза Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура”. Въпреки че се е наложило 17 км от готовата магистрала да бъдат преасфалтирани, гръцката фирма “Актор” е отстранила нередностите и в момента покритието отговаря напълно на изискванията, увери Лазаров.

Участъкът от Нова Загора до Ямбол на магистрала “Тракия” е дълъг 36-километра и е на стойност 134 млн. лв. Пътят беше пуснат 52 дни предсрочно и пътуващите от София до южното Черноморие ще могат веднага да се възползват от новата придобивка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?