Правителството отчита мистично изпълнение на стари препоръки на Брюксел

Правителството отчита мистично изпълнение на стари препоръки на Брюксел

За година и три месеца България е успяла да изпълни по-малко от половината препоръки на Европейската комисия, направени с мониторинговия ѝ доклад за правосъдието и вътрешните работи от началото на 2015 година. Това гласи съобщение на правителствената информация служба, публикувано в сряда. В него се казва, че от 63 мерки – 29 са изпълнени, а 32 са в процес на изпълнение. По останалите две мерки се работи, но срокът по тях е постоянен.

Докато страната ни изпълнява старите препоръки, Брюксел публикува в края на януари новия си доклад. В него почти буквално се казва, че България не се бори с корупцията, а Висшият съдебен съвет (ВСС) на практика отказва да си изпълнява задълженията.

Какво отчита като свършено България?

 • Приети бяха промените в конституцията за разделянето на ВСС и даването на правомощия на съдебния инспекторат да прави проверки за почтеност на магистратите. Промените в основния закон не изпълниха международните стандарти за независимост на съда, а инспекторатът няма как да изпълнява новите си правомощия заради липса на пари и експертиза. Поради това институцията се намира в законов вакуум.

 • Избран бе главен инспектор. Избрана беше съдия Теодора Точкова с активното участие на Съюза на съдиите в България. Народното събрание отхвърли без аргументи кандидатурата на съдия Вера Чочкова, също издигната от съдиите. Съдия Чочкова бе откровено по-реформаторски настроеният кандидат.

 • Въведена бе нова система за централизирано случайно разпределение на делата във всички съдилища и е направен анализ в областта на атестирането на магистратите. За това много "помогнаха" тежките и шумни скандали във Софийския градски съд, които направиха новите системи безалтернативни, а ВСС преустанови съпротивата си срещу тях.

 • Създаден бе Съветът по прилагането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа. Това стана едва миналия месец. На българските власти им трябваше повече от година, за да изпълнят тази елементарна препоръка.

 • В отговор на препоръките са приети промени в Наказателния кодекс в частта относно борбата с изпирането на пари и финансиране на тероризма. Ако се вярва на главния прокурор, Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс в момента не вършат никаква работа на разследващите.

 • В областта на борбата с организираната престъпност като изпълнени мерки се отчитат възстановяването на ГДБОП в МВР, създаването на специализирано звено в прокуратурата за борба с корупция. Ако се вярва на главния прокурор, ГДБОП няма ни една разработка за корупция по върховете на властта. Спецзвеното в прокуратурата не върши работа, ако се вярва на новия доклад на Брюксел.

 • За повишаване ефикасността на съдебната система са приети Правила за оценка на натовареността на съдиите. Единствената безспорно изпълнена препоръка заради работата на комисията на ВСС с председател Калин Калпакчиев.

 • Правителството отчита, че за 14 месеца работа в Пътната карта за електронно правосъдие са залегнали и конкретни дейности за изграждане на оперативен капацитет в сектор "Правосъдие". Дори не се разбира ясно какво точно не е изпълнено. Това няма как да е изпълнена препоръка по какъвто и да стандарт, защото е-правосъдие няма.

 • Приемането на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията и на план за изпълнение на приоритетните ѝ цели са реализирани мерки в областта на борбата с корупцията. Това е поредната стратегия.

 • Като препоръка се посочва изготвянето на проект на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, и новата законодателна рамка на обществените поръчки. Препоръката бе ПРИЕМАНЕТО на такъв закон. Той бе бламиран в Народното събрание през септември. Сега се прави нов опит. В новия доклад на ЕК България е критикувана по тази точка.

 • Препоръка бе създаването на Специализирано звено в Специализираната прокуратура за работа по престъпления против данъчната система. Това е изпълнено и се чакат удари по сериозни престъпници.

 • Изготвянето на Междуведомствен план в изпълнение на препоръките за противодействие срещу неоправдано забавяне на наказателния процес. Междуведомствен план звучи наистина сериозно.

 • Разработване на промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Те може и да са разработени, но не се дебатират в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?