Правителството отклони икономическата инициатива на военния си министър

Министерският съвет любезно отклони с формални причини икономическо-социалната инициатива на военния си министър Николай Цонев. В петък той съобщи, че ден по-рано е внесъл в правителството предложението си за отпускане на безлихвени кредити на фирми, които поддържат определен брой работни места. Колегите му обаче са решили то да бъде обсъдено първоначално в Националния съвет за тристранно сътрудничество и едва след неговото становище да бъде разгледано от Министерския съвет.

Към момента няма яснота кой трябва да отпуска предлаганите от Цонев безлихвени кредити – държавата или банките с държавни гаранции.

"Това е само една идея, за която съм си направил своите разчети, ще ги предоставя на комисията и, ако те преценят, че са реални и възможни ще ги предложат на правителството", обясни Цонев.

По-думите му, след като МС вземе решение за реализиране на идеята, тогава щяло да се мисли по конкретните параметри.

По-рано тази седмица Цонев обясни, че разполага с изчисления, според които, ако безлихвено се отпуснат сто хиляди лева на фирма с 55 работници на заплата от по 400 лева, кредитът ще бъде върнат на държавата за една година. Тогава той отбеляза още, че мерките на кабинета на Сергей Станишев срещу кризата са недостатъчни.

Миналата седмица пък военният министър открито разкритикува цялостната дейност и отделни сектори от управлението на правителството на тройната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?