Правителството отложи решението за съвместна охрана на небето ни

Правителството отложи решението за съвместна охрана на небето ни

Правителството е отложило разглеждането на предложението на министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов да се започнат преговори за съвместна охрана на българското въздушно пространство и да се стартират преговори за закупуването на нов изтребител.

Решението е отложено за следващата седмица, защото военният министър Николай Ненчев е извън България за участие в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 24 и 25 юни в Главната квартира на Алианса в Брюксел.

Според предложението на двамата министри, правителството трябва да намери други страни членки на НАТО, с които да се охранява съвместно българското въздушно пространство.

До този временен изход от кризисната ситуация се стигна заради плачевното състояние на българската военна авиация, липсата на средства за бързо закупуване на нов тип бойни самолети и невъзможността да се намери приемлив вариант за поддържане от Русия на наличните машини МиГ 29.

Двамата министри ще получат и мандат да преговарят за закупуването на нови изтребители и да подготвят конкретен проект за най-скъпия договор от модернизацията на армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България