Правителството отново планира да закрие БОРКОР

Йовчев: Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни

Снимка: БГНЕС

През последните седмици от работата си кабинетът "Орешарски" ще предложи структурата за борба с корупцията по високи етажи на властта към Министерския съвет, известна като БОРКОР, да бъде свита до обикновено бюра със значително редуциран щат.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в сряда, който коментира пред журналисти, че не е подновил заповедта си за командироването на общо 38 служители на МВР, работещи досега в звеното.

"Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни. От тази гледна точка се обмислят варианти и се работи по варианти за създаване на звено", каза Йовчев.

 

Според министъра бюрото, "което обмисляме да създадем до голяма степен ще покрие функциите към момента на БОРКОР и ще има нови функции".

"При всички положения не мисля, че тези ресурси, които към момента се изразходват, можем да продължим да отделяме такива средства, без да имаме насреща сериозни резултати. От тази гледна точка към момента не мисля, че тези служители трябва да продължат да работят командировани в една структура, която не дава необходимите резултати", добави МВР шефът с уточнението, че предложението за закриването на структурата е готово и ще бъде направено, но не е ясно дали за това ще има време предвид скорошната оставка на правителството.

 

Според него "не е добър моделът, в който служители на МВР, ДАНС или друга институция, са командировани в БОРКОР. В един такъв модел тези хора са на двойно подчинение и реално контролът върху тях и тяхната дейност е силно занижен".

Правителството на БСП и ДПС имаше намерение да закрие БОРКОР още в началото на мандата си, но впоследствие се отказа. В началото на септември м.г. управляващите обявиха намерението си да закрият БОРКОР, да съкратят част от персонала му с цел намаляване на разходите и да превърнат това, което е останало от него, в звено на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Около два месеца и половина по-късно се разбра, че тези намерения са зарязани, а от БОРКОР са убедили правителството, че могат да свършат добра работа.

Огромният проблем при работата на БОРКОР досега бе, че ръководството му и неговите създатели в лицето на ГЕРБ, не успяваха да обяснят точно какво ще се върши. В същото време бе отделен солиден програмен бюджет от 18 милиона лева за 4 години (2011 – 2014 година включително). Избухнаха серия от скандали – получаване на значителни бонуси за персонала, отправяни бяха и заплахи срещу медиите, които пишеха за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?