Кабинетът дава и 8 млн. лв. на строителите на магистрала "Хемус"

Правителството отпуска 750 млн. лв. за спрените европрограми

Първите 89 млн. лв. за общини и паркове ще бъдат получени до края на седмицата

Правителството отпуска 750 млн. лв. за спрените европрограми

Около 800 млн. лв. ще раздаде правителството на заседанието си в сряда. Основната част от средствата – 750 млн. лв., са предназначени за спрените европрограми "Околна среда" и "Регионално развитие". Първите 89 млн. лв. ще бъдат преведени по сметките на общини и паркове до края на седмицата. Кабинетът отпуска средства още за строежа на магистралите "Хемус" и "Марица", както и за съдебната система и училищата във връзка с началото на учебната година. Това съобщи правителствената информационна служба.

Съобщението идва на фона на непрекъснатите оплаквания от представителите на кабинета, че няма пари в държавния бюджет и той се нуждае от актуализация.

Средствата най-вероятно ще бъдат взети от фискалния резерв, който е 8.9 млрд. лв. към края на юли, по данни на Министерството на финансите. Очакванията са до края на септември Европейската комисия да възстанови плащанията по двете спрени програми и така отпуснатите от хазната пари да бъдат възстановени.

В сряда предстои среща на вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова и министъра на околната среда Светлана Жекова с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. На нея ще бъдат представени подробно политическата мотивация и експертните усилия, положени за отблокиране на плащанията по програмата "Околна среда (ОПОС), както и на изпълнените изисквания, които да доведат до максимално бързо възстановяване на плащанията от страна на ЕК.

За спрените европрограми – до 750 млн. лв.

С решението на правителството в сряда ще се даде право на министъра на финансите да осигури финансиране с национални средства до 750 млн. лв. на плащанията по проекти по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие".

Те ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел.

По този начин ще се предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото n+2 в края на 2014 г. Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 г. Това би довело до необходимост от осигуряване на допълнителни национални средства за довършване на вече започнати проекти и за плащане на неустойки за забава към изпълнителите по договорите, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

До края на седмицата ще бъдат изплатени нови 89 млн. лв. на общини и паркове, а още 50 млн. лв. искания за плащания са в процес на обработка, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по-рано във вторник.

Отпуснатите средства ще отидат за разплащане по проекти на 28 общини - Ябланица, Раковски, Козлодуй, Бяла, Карлово, Костинброд, Севлиево, Аксаково, Трявна, Тервел, Панагюрище, Велики Преслав, Стара Загора, Кричим, Ловеч, Момчилград, Пещера, Хисаря, Бяла Слатина, Кърджали, Монтана, Бургас, Свиленград, Кубрат, Ямбол, Кнежа, Велико Търново и Чупрене.

Средства ще получат и природните паркове "Странджа", "Врачански Балкан", "Витоша", както и националните паркове "Рила" и "Централен Балкан", Министерството на регионалното развитие, регионалните дирекции по околна среда и води в Смолян, Хасково и Враца, както и неправителствените организации – фондация "Биоразнообразие", БД "Варна", и WWF.

Това е втори транш на плащания към общини, държавни и неправителствени организации след като през август плащанията бяха възстановени с превеждането на 166 млн. лв. от държавния бюджет. Брюксел спря парите по ОПОС в края на ноември 2013 г., а в началото на юни и по две оси по програма "Регионално развитие" – за градско възстановяване и туризъм.

Пари за магистралите "Хемус" и "Марица"

В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на отсечката Белокопитово-Каспичан от магистрала "Хемус" и на 9-километров участък от дясното платно на "Марица", е посочено в съобщението на правителството.

От няколко месеца строителите на "Хемус" от "Автомагистрали Черно море" протестират заради забавеното плащане на около 15 млн. лв. От тях 8 млн. лв. са фактурирани, а за останалите не са издадени фактури заради ДДС, който фирмата трябва да внесе при неяснота кога ще си получи парите. Плановете бяха обектът да бъде завършен до края на годината, но от няколко месеца не се работи, след като кабинетът на Пламен Орешарски отказа да плати на строителя за свършената работа с мотив недостиг на средства в бюджета.

Още пари за съдебната система

След като миналата сряда правителството отпусна 8 млн. лв. за затворите, сега ще даде нови средства за нормалната работа на съдебната система, става ясно от правителственото съобщение.

Висшият съдебен съвет поиска допълнително 19 млн. лв. за да се гарантира работата на съдилищата. В съобщението на кабинета не е посочено колко средства ще им бъдат отпуснати, но неотдавна финансовият министър Румен Порожанов уточни, че ще бъде само част от сумата, а остатъкът ще бъде преведен след актуализацията на бюджета.

Няколко милиона за училищата

За нормалното започване на учебната година също ще бъдат отпуснати няколко милиона лева. Средствата ще отидат за ремонтни дейности на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение, е посочено в правителственото съобщение, като сумата не се уточнява.

Образователният министър Румяна Коларова неотдавна каза, че само за наводненото при потоп в Мизия в началото на август училище ще са необходими поне около 1 млн. лв. за да бъде възстановена нормалната учебна дейност.

За храни за бедните – 104 млн. евро

Правителството ще одобри и проект за разпределянето на 104 млн. евро от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Целта на програмата е да се предотврати социалното изключване на най-бедните.

Средствата ще бъдат насочени в две направления – осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите до 2020 г., както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишната им работа, е посочено в съобщението на кабинета.

Рилският манастир става обект с национално значение

Министрите ще разгледат предложението на министъра на културата за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение.

Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на територията, на която е разположен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?