Правителството отпуска още 10 млн. лева за бежанците

Над 10 млн. лева ще бъдат отпуснати допълнително от правителството за решаване на бежанския проблем, съобщи в сряда финансовият министър Петър Чобанов след редовното заседание на кабинета. Той уточни, че част от парите са за МВР, но средства ще има и за другите институции, които са ангажирани с проблема.

В началото на ноември премиерът Пламен Орешарски обяви, че планът на правителството за справяне с имиграционната вълна към България ще струва на държавния бюджет над 20 млн. лева до края на годината.

Основната идея на управляващите е да се отворят още няколко центрове от закрит тип за хора, чакащи отговор от Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а семействата с майки и деца, които видимо търсят закрила, да бъдат настанявани в лагерите от открит тип. В тези случаи се предвижда ДАБ да издава решение за статут до 3 дни.

Целта е да се увеличи 3 пъти експулсирането на икономическите имигранти, влезли незаконно в страната ни, и успоредно с това да се намали 3 пъти нелегалният наплив на хора през границата ни.

Освен това правителството ще настоява за приемане на обща европейска политика по бежанския въпрос, както и за подписване на споразумение за реадмисия между ЕС и Турция (процедура, при която влезлите нелегално в Евросъюза хора се връщат в последната страна, в която са били преди това – бел. ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?