Правителството отпусна 2.5 млн. лева за ремонти и доизграждане на 10 храма

Свещеници ще влязат в болниците по Коледа, за да поръсят болните със светена вода

Правителството отпусна 2.5 млн. лева за ремонти и доизграждане на 10 храма

Министерският съвет отпусна 2.5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на 10 православни храма в страната.  

Средствата са за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира "Св. Йоан Кръстител" в село Жабляно в община Земен, за храма "Св. Петка" в Русе, и за църквата "Свети Дух" в село Бенковски в община Кирково.

Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм "Св. Ап. Андрей Първозваний" и за продължаване на строителството на църквите в София - "Св. Стефан" в Южния парк и "Св. Благовещение" в кв. "Дружба 2",  съобщи правителствената информационна служба.

"Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно", каза премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани.

"Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта", изтъкна Борисов.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на  Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

"На днешния ден, когато се почита Света Ана, закрилница на семейството и на младежите, поднасям специална благодарност от името на патриарх Неофит за Вашата грижа, помощ и подкрепа в църковното дело", обърна се епископ Поликарт към Борисов. Той благодари на  правителството, че по време на пандемията от коронавируса църквите не бяха затворени.

"Хората наистина се укрепваха в своята надежда, влизайки в храма, общувайки с Бога, със свещенството и така по-лесно преодоляват тези сътресения – и физически, и духовни, и психически", отбеляза дядо Поликарп.

Той добави, че с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит от 20 до 26 декември свещениците и духовниците, които са преболедували Covid-19, ще влязат в лечебните заведения при болните, за да помажат тези, които имат желание, да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж. Тази благословия се планира и за Йордановден през 2021 г.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?