Правителството отпусна 3.5 млн. за подобряване на майчиното и детско здравеопазване

Проф. Иван Литвиненко се здрависва с премиера Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Министерският съвет отпусна 3.450 млн. лв. в сряда за подобряване на детското и майчино здравеопазване в страната. С 1.250 млн. лв. ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза за нуждите на педиатричната болнична помощ, като апаратурата е предназначена за общински и държавни лечебни заведения.

За дейностите по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2014-2020 са одобрени 2.2 млн. лв. От тях 1.7 млн. лв. са за специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев“, която според кабинета се очертава като “основен здравно-консултативен център и ядрото на новата комплексна детска болница“.

Допълнителните средства за детската болница бяха отпуснати в отговор на протестните искания на работещите в нея, които от около месец протестират с искане за специален статут с държавно финансиране освен изработеното по линия на НЗОК, премахване на лимитите за прием и лечение и по-високи заплати за преодоляване на кадровия недостиг.

Останалите 500 хил. лв. по програмата за подобряването на майчиното и детско здравеопазване, които правителството отпуска, са предназначени за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Началникът на Клиниката по неврология в детската болница “Проф. д-р Иван Митев“ проф. Иван Литвиненко заяви пред журналисти: “За дългия професионален път, който имам, мога да кажа, че това е правителството, което за първи път показва не само на думи, но и с реални действия подпомагане и подкрепа за детското здравеопазване“.

“Постигнатият резултат удовлетворява всички, защото той е решение на натрупвани от години проблеми. С част от отпуснатите средства ще бъде закупена апаратура за неинвазивно дихателно подпомагане, както и кувьози. Количествената необходимост е пресметната така, че да няма недостиг и всички отделения и клиники да могат да изпълняват в пълен обем неонатологична дейност. По този начин ще бъде осигурен най-критичният сегмент от детското здравеопазване, а именно неонатологичната помощ, с оглед на факта, че с напредването на репродуктивната медицина все повече деца се раждат преждевременно и имат нужда от тази специфична грижа“, каза Литвиненко.

Той посочи, че вече са в ход преговорите за диференциране на клиничните пътеки за деца от тези за възрастни. Коригирането и повишаването цените на педиатричните пътеки ще подпомогне значително педиатричните структури на лечебните заведения, в т.ч. и специализираната детска болница. Отпуснатите средства ще бъдат разходвани по най-рационалния начин, без да се пести от диагностиката и лечението на децата, като успоредно с това повишаването на работната заплата е предпоставка за привличането на нови кадри и за задържането на настоящия персонал, коментира още проф. Литвиненко.

Според него по този начин ще се преустанови тенденцията млади лекари и добре подготвени кадри да търсят реализация извън страната, вместо да бъдат полезни на българските деца. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?