Правителството отпусна близо 65 млн. лв. за наука и образование

Над 2200 училища ще получат по около 7500 лв. за дезинфектанти

Правителството отпусна близо 65 млн. лв. за наука и образование

Правителството отпусна близо 65 млн. лв. за наука и образование на днешното си заседание.

От тях близо 48 млн. лв. са за наука, а близо 17 млн. лв. за образование.

За изпълнението на осем национални научни програми през следващата година ще отидат 14.5 млн. лв. По тях се работи по важни за обществото теми, като единен цифров пазар в науката, ниско въглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина, каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседаниетона правителството.

Над 33 млн. лв. са за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. "Те са за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които правят включително и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморското училище, който ще се използва за научни и изследователски цели", посочи Борисов. Целта е да се осигури достъп на българските учени до най- съвременно научно оборудване и те да участват в по-мащабни научни проекти в страната, както и в международни паневропейски и световни проекти, допълни той.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поясни, че финансираните обекти по Националната пътна карта за научна инфраструктура имат стратегическо значение за българската наука и са с най-голям потенциал за извършване на съвременни и високи научни изследвания.

Преизбраният за председател на БАН академик Юлиан Ревалски благодари на правителството за подкрепата. "Тези средства са изключително важни, за да може да функционира нормално научната система в България", каза академик Ревалски.

С 16.9 млн. лв. ще бъдат подпомогнати и 2257 училища при реализирането на противоепидемичните мерки срещу Covid-19. Това е средно по около 7500 лв. на учебно заведение. С тях училищата ще могат да осигурят дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами. С част от средствата ще бъдат подпомогнати и 42 центъра за специална образователна подкрепа.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?