Правителството отрича да знае кой притежава "Юлен"

Правителството отрича да знае кой притежава "Юлен"

Министерският съвет се опитва да се измъкне от отговор на въпроса кой е истинският собственик на концесионера на ски съоръженията на Банско – "Юлен", давайки в отговор на запитване на сайта "Биволъ" по Закона за достъп до обществената информация формалните данни от Националния концесионен регистър (НКР) и Търговския регистър за юридическите лица, стоящи зад фирмата.

На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия адвокатът на дружеството Петър Петров каза, че кипърецът Георгиус Георгиу, който излиза като крайно физическо лице, притежаващо фирмите зад "Юлен", е номиналният собственик на акациите, а "институциите знаят кой е действителният собственик". "Това е декларирано, но аз не мога да го разкрия", обяви Петров.

Това накара коалицията "За да остане природа в България" да попита кой е собственикът на "Юлен" в писма до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и управителя на БНБ Димитър Радев. Отговор от тях няма, а на отправеното до Министерския съвет от "Биволъ" питане са предоставени неведнъж публикуваните в медии данни от Търговския регистър.

"Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни собственици (икономически правоимащи) на "Юлен" АД, не са предоставяни в НКР и компетентната дирекция в Министерския съвет "Икономическа и социална политика" не разполага с декларирана от "Юлен" АД информация, касаеща поставените в заявлението въпроси", отвръщат от Министерския съвет.

Правителството насочва за по-пълна информация към Агенцията по вписванията София, където се събира информация на основание на законите за търговския регистър, за регистър БУЛСТАТ, кадастъра и имотния регистър, Семейния кодекс и дp., предоставяна от съответните ведомства.

Реално отговорът на Министерския съвет е опит за укриване на истината, тъй като е нелепо да се твърди, че държавни органи като ДАНС и БНБ не могат да проверят кой е действителният собственик на "Юлен".

Иначе, според данните в Търговския регистър, които неведнъж са цитирани от медиите, "Юлен" АД има четирима акционери. Мажоритарният е фирмата от Британските Вирджински острови "Т.А.К. Сървисиз лимитид", следвана от община Банско, българската "Алпенвалд туристик - България" ЕООД и "Пирин турист", която държи едва 7 акции.

Според актуалните в Търговския регистър документи "Т.А.К. Сървисиз лимитид" е собственост на кипърската фирма "Дюк Номинийз", която е притежавана от кипърския гражданин Георгиус Георгиу с 999 дяла и Елени Елина с 1 дял.

"Дюк Номинийз" е една от фирмите на кипърския малоимотен гражданин Георгиус Георгиу, чрез които той е получил близо 1.2 милиарда кредити от Първа инвестиционна банка (ПИБ), посочват от "Биволъ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?