Правителството оцеля при вота на недоверие

Управляващото мнозинство надделя със 131 на 103 гласа

Правителството оцеля при вота на недоверие

Управляващото мнозинство преодоля вота на недоверие в четвъртък със 131 гласа "против" срещу 103 "за". В подкрепа на вота гласуваха 79 депутати от БСП и 24 от ДПС.

Подобно на дебатите във вторник, премиерът Бойко Борисов пропусна и гласуването. Според заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов от БСП подобни отсъствия са допринесли за ниския рейтинг на институцията.

Мотивите за вота, внесени от БСП, бяха за провал на политиката за борба с корупцията. Те са събрани в десет страници и включват примери от сферите на здравеопазването, обществените поръчки, строителството, санирането и борбата с контрабандата.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че има класифицирана информация за данни за заплаха за финансовата сигурност на страната. От ГЕРБ пък уличиха депутати от БСП във връзки с фалиралата КТБ.

Дебатите по вота бяха във вторник и преминаха при размяна на обвинения между всички формации.

В четвъртък преди гласуването трибуната в парламента стана отново арена на дребно заяждане между ГЕРБ и БСП, като този път двете формации направиха връзка между липсата на премиера и отчета на държавния глава от сряда.

За да се стигне до там зам-шефът на Народното събрание и депутат от левицата Валери Жаблянов настоя премиерът Бойко Борисов да се яви в залата, а председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни отсъствието му с ангажименти по европредседателството.

Президентът Румен Радев е прав в оценката си, че парламентът атрофира, смята Жаблянов. "Вчера от името на парламента направихте изявление по повод политическа оценка дадена от държавния глава за характера на българската парламентарна република. По този повод вие заявихте, че ниският рейтинг на парламента се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки", каза той, обръщайки се към председателя на НС Цвета Караянчева, която излезе с остро изявление срещу президента Румен Радев и констатациите му за парламентаризма у нас.

По думите на Жаблянов БСП възразява срещу това нейно поведение и срещу опита да даде отговор от името на целия парламент.

"Във вашето изказване вие сте заявили, че в парламента присъстват различни парламентарни групи с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите групи. Т.е. вие сте представител на ГЕРБ, макар и председател на НС и не можете да изразите такава обща позиция", посочи Жаблянов.

Според него ниският рейтинг се дължи на липсата на председателство на парламента, отсъствието на дебати по важни въпроси, по които ГЕРБ не взима думата. По думите му ниският рейтинг се дължи и на нарушаването на правилника за организацията и дейността на НС.

"Когато се обсъжда вотът и обвиненията на опозицията по повод на сериозни аргументи, министър- председателят отсъства и на гласуването", каза Жаблянов.

За да защити премиера на трибуната излезе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Нека да дадем заслуженото на премиера, лидерството, което има в момента в ЕС, и респекта, който имат европейските лидери към България. Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си от международната програма за председателството. Ако ни бяхте питали за тях, щяхме да ви обясним и да бъдем още по-ясни и убедителни. В момента лети за Давос (според официалното съобщение първо днес той ще бъде в Лихтенщайн - б.р.), да не спекулираме".

"Във вчерашните изказвания (на президента Радев – бел.ред.) ние не чухме нищо за неговата полезност през последната една година", заяви Цветанов, добавяйки, че председателят на парламента Цвета Караянчева е трябвало да се противопостави на опитите на държавния глава да урони престижа на Народното събрание.

"Беше задължение на председателя на парламента да се противопостави на опитите на президента да уронва престижа на институцията. Вчера не чухме нищо, свързано с неговата полезност в последната една година, а чухме за това, с което допринася за разделението на нацията и за противопоставяне на институциите", коментира Цветанов.

По късно през деня премиерът Бойко Борисов лаконично коментира вота на недоверие и заяви, че никой не е мислел, че той ще мине. "Да се подбере времето, когато сме най-много заети, когато единия ден 10 министри, на другия 13 ходят на съвети и през минути ми звънят да питат какво да се прави... и точно тогава да се избере вотът, те знаеха, че това е един начин да ни изложат", каза той.

Споделяне

Още от България