Правителството оттегли нелицеприятния доклад за армията

Снимка: БГНЕС

Правителството оттегли в четвъртък доклада за състоянието на армията през миналата година, който разкри една от най-лошо пазените тайни в държавата: "армията вече само частично може да изпълнява задачите си".

Въпреки общата оценка за колапса в сектора вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов реши, че не е необходимо хората да се плашат от истината и с едно от първите си управленски решения "цензурира" доклада.

Документът беше одобрен от служебното правителство, но сега от Министерския съвет обясниха, че "се налага извършването на нов, задълбочен преглед на документа и неговото повторно внасяне в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание".

Според доклада армията може да изпълнява задълженията си частично заради "липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав".

Докладът за състоянието на въоръжените сили признава, че незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава.

Тази годна МО обяви конкурси за над 600 войници, но според първоначалната информация не са се явили достатъчно кандидати. Основната причина е ниското заплащане – редниците започват с 609 лева, но засега няма планирани средства за увеличение на заплатите им.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се съгласи с доклада и го определи като "безпристрастен".

След правителственото решение в сряда бившият военен министър Николай Цонев коментира, че това е "много сериозна крачка към непризнаване на истинското състояние на армията и нейните функции".

Президентът и служебното правителство имаха смелостта и доблестта да кажат истината за българската армия, тъй като през последните години тя е неглижирана, унижавана и, бих казал, даже унищожавана, каза той в интервю за БНР.

Ако докладът бъде редактиран, състоянието на българската армия ще бъде отново замазано и истината няма да бъде казана, смята Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?