Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството оттегли подкрепата си за бизнеса с лекарства през вендинг машини

Инвеститорът също е изтеглил проекта си, за да търси консенсус с фармацевтите

2 коментара
Видеоконсултация с фармацевт през вендинг машина във Великобритания, където такива апарати са въведени пилотно преди 10 години

Министерският съвет е отменил в петък решението си, с което даде картбланш на фирмата "Пос Фарма" да развива бизнес с лекарства през вендинг машини. Резкият обрат в позицията на правителството само два дни след като одобри меморандума за разбирателство с фирмата, е станал на фона на мощния отпор сред фармацевтичното съсловие, че кабинетът дава рамо на инвестиционен проект, който е в разрез с действащото законодателство.

Самата фирма също оттегля проекта си засега – за да търси консесус с фармацевти и пациентски организации, каза пред Mediapool един от собствениците на компанията Емил Папазян. Ако това не се случи, "Пос Фарма", ще развива бизнес идеята си извън страната. Той не пожела да влиза в детайли дали "Пос Фарма" е оттеглила проекта си преди или след като Министерският съвет е снел подкрепата за него.

От становището на МЗ по вече оттегления проект пък става ясно, че ведомството все пак планира да разшири списъка на лекарствата без рецепта, които могат да се продават през вендинг машини.

Странният обрат в правителствената позиция

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи във вторник пред бТВ, че Министерският съвет е отменил в петък решението си, "за да не се оставя у обществото впечатление за нещо непрозрачно". В информационната система на МС действително бе отразено, че правителственото решение за одобряването на меморандума с "Пос Фарма" е отменено от друго, което по-късно във вторник беше публикувано.

Ангелов така и не даде смислено обяснение защо Министерският съвет е дал зелена светлина за реализиране на проекта, въпреки даденото от Министерството на здравеопазването становище, че той противоречи в голямата си част на действащото законодателство. А два дни по-късно въз основа на същото това становище се е провело задълбочено обсъждане и подкрепата за проекта е била свалена. От стенограмата на правителственото заседание миналата сряда е видно, че при одобряването на проекта не е имало никакви дискусии.

Сега през вендинг машини могат да се продават само някои лекарства без рецепта и то ако машината е разположена до аптека, а не свободно на улицата или друго място. Докато проектът на "Пос Фарма" предвиждаше разполагането на вендинг машини в населени места без аптеки, като амбициите на инвеститорите бяха да продават и лекарства с рецепта.

Здравният министър: Няма обслужване на частен интерес или нещо предначертано

Ангелов обясни, че МЗ ясно е отразило в становището си, че през машините могат да се продават само температуропонижаващи и болкоуспокояващи и някои други лекарства без рецепта, което ще е безопасно за живота и здравето на пациентите.

Ангелов каза, че МЗ е изброило в становището си слабостите на проекта, които пречат за реализирането му според действащите закони. Министърът беше категоричен, че МЗ не е възнамерявало да променя законодателството само за да угоди на инвестиционните намерения на "Пос Фарма". Министърът коментира, че промените в законите не стават от днес за утре и се случват при прозрачни и видими за всички процедури. "Категорично няма обслужване на частен интерес", твърди здравният министър. "Не трябва да има съмнения, че нещо е предначертано", увери той. "Медийните публикации не са повода за отмяна на решението, а широката дискусия която проведохме в МС за бъдещото на инвестиционния проект", каза Ангелов.

Той обясни, че проектът е минал през МС защото е одобрен като инвестиционно намерение, но това не означава, че от другия ден започва продажбата на медикаменти по този начин. "Това означава, че тази инвестиция ще бъде разгледана и може да се разгърне в България, но това не означава, че ако противоречи на закона, ще се случи. Единствената възможност, която даваме, е те да продават лекарства без рецепта", каза Ангелов.

От самото становище на МЗ, което беше предоставено на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация, обаче се вижда, че МЗ не се противопоставя на реализацията на проекта, а само предупреждава, че заради несъответствие с лекарственото законодателство съществува риск проектът да не може да бъде изпълнен в неговата цялост. "Считаме, че с оглед на сега действащия законов принцип, уреждащ по начало забрана за продажба на лекарствени продукти чрез автомати, съществува известен риск от неизпълнение на част от предвидените в инвестиционния проект дейности. Това е така, тъй като се касае за продажбата на "медикаменти и фармацевтични продукти посредством автоматични машини за продажба на медикаменти“ с вероятна насоченост към по – широк кръг лекарствени продукти", пише в становището.

МЗ все пак планира да разшири списъка с лекарства, продавани през машини

Министерството на здравеопазването все пак планира да разшири списъка на лекарствата без рецепта, които могат да се продават през вендинг машини, става ясно от становището на ведомството по оттегления от правителството проект, предоставено на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

"Министерството на здравеопазването отчита, че списъкът не е актуализиран от създаването му през 2008 г. Поради това предприехме нормативни изменения, целящи актуализиране на списъка като в него ще се включат...Още 

"Пос Фарма": Сгрешихме, ще търсим подкрепа за проекта в съсловието

Един от собствениците на "Пос Фарма" Емил Папазян каза пред Mediapool във вторник, че отчитат липсата на съгласуване с фармацевтите като грешка, която ще се опитат да поправят. "Отчитаме грешката, която направихме, че първо не съгласувахме проекта със съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз и с пациентските организации. Ние вече сме предприели действия спрямо тях. Вчера говорих с проф. Асена Сербезова (бел.ред. председател на Българския фармацевтичен съюз), разбрали сме се за разговори през другата седмица. Ще организираме срещи и с пациентски организации. Чак след това ще коментирам каквото и да е", заяви Папазян.

Той посочи, че ако не срещнат нужната подкрепа от страна на съсловието след като направят детайлно представяне на проекта си, по-скоро ще продължат да го развиват в в чужбина, а в България ще се реализира чак когато пазарът узрее за тази идея.

Оттегленият проект 

Както Mediapool писа, проектът на "Пос Фарма" "Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти" предвижда в "София Тех Парк" да бъде изграден колцентър, в който да работят 50 фармацевти и те да консултират пациентите при покупката на лекарсвта от вендинг машините. Инвестицията е на стойност 20 млн. лв. Разходите за придобиването на земята в държавния високотехнологичен парк са оценени от "Пос Фарма" на 3.75 млн. лв. Още 3.9 млн. лв. са необходими за изграждането на сградата. За закупуването на 120 вендинг машини, офис оборудване сървър ще са нужни още 12.15 млн. лв. За лицензи и патенти за дейността ще са необходими около 200 000 лв., показва бизнес планът на компанията. Очакваните приходи от експлоатацията на машините се оценява на 20.88 млн. лв. за 5-годишен период (2021-2025 г).

Като първокласен инвестиционен проект "Пос Фарма" трябваше да ползва и насърчителни мерки от държавата. Според вече отмененото правителствено решение инвеститорът трябваше да получи помощ от държават в размер от 232 034 лв за задължителните осигурителни и здравни вноски за период от 12 месеца на работниците, които се поемат от държавата съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Друга привилегия трябваше да бъдат съкратени сроковете на административното обслужване на проекта.

Проблемът зад конфликта "хора срещу машини"

Основният порок на така прокараното решение е, че вместо правителството да облекчи съществуващите пречки пред вендинг машините и така да помогне за по-масовото им навлизане в условия на конкуренция, правителството дава конкурентно предимство на една фирма, което създава усещането, че законодателсвото ще бъде стъкмено според нейния бизнес план.

Иначе бизнес концепцията на "Пос фарма" се цели в голяма пазарна ниша, която остава незапълнена до момента. По данни на МЗ и фармацевтичния съюз денонощните аптеки у нас са едва 30-тина в цялата страна, а в 80 общини от 265 няма действаща аптека. Проучване на "Пос Фарма" пък е установило, че 4569 населени места, в които живеят около 1.5 милиона българи, са лишени от постоянен достъп до аптека. Всички опити на държавата в последните години да намери решение на проблема – като мобилни аптеки (по времето на Петър Москов) и филиали (в мандата на Кирил Ананиев) в крайна сметка се провалят, включително заради съпротива сред фармацевтичното съсловие, което приема резервирано и остро идеите за либерализиране на пазара на лекарства.

Основните критики на фармацевтите са, че лекарствата не са обикновена стока и не могат да бъдат третирани като стоки в бакалия, а разхлабването на регулациите без ясни критерии могат да застрашат здравето на пациентите и да доведат до закриване и на без това оскъдния брой аптеки в някои региони. Сега на местата без аптеки лекарства могат да продават личните лекари, но това не се оказва устойчиво решение на проблема. Така вече години наред пациентите в много населени места са обречени на труден достъп до лекарства, като всеки се спасява поединично с лекарствен туризъм, доброволни отряди по селата, които пазаруват за възрастни хора и т.н. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
    #2
  2. Територия на Мики Маус
    #1

    От 30 години в цяла Източна Европа нео-либерастията цели ДРАСТИЧНО съкращаване на ниско, средно и високо платени работни места, и окрупняване националното богатство в няколко местни олигарха и няколко чужди мултинационални компании, опериращи на местния пазар. САЩ-великата депресия-безработица 25%. България 2020 (30 години рИформи)-безработни изичслени по същия начин-30%. От работещите-55%-работят в ЧУЖБИНА. Заменихте скритата безработица при соц-а с "неравенство в богатството"-РСЕ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.