Правителството отваря суходолското сметище

Правителството отваря суходолското сметище

На фона на очертаващата се нова криза със софийския боклук, правителството реши в четвъртък да одобри отварянето на сметището в Суходол по молба на Столична община. Това ще стане до един месец. От гражданските организации в Суходол веднага обявиха, че започват протести, като първо ще обжалват пред Върховния административен съд. До началото на декември ще бъде изпълнено договореното количество бали, които в момента се превозват от столицата до депата в Пловдив и Карлово.

Това е една от причините софийската управа да предложи депото в Суходол отново да заработи, заяви и.д. кметът Минко Герджиков. Другият фактор е наказателната процедура, която Европейската комисия (ЕК) предвижда за България, ако не се намери решение за софийския боклук. 

Зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев обясни, че сметището се отваря по предложението на общината и след съответните измервания. "Става въпрос за временна мярка, която ще се изпълнява до използването на остатъчния капацитет", каза той.

От името на групата общински съветници от левицата Георги Кадиев обясни, че той и колегите му подкрепят решението на правителството да се отвори Суходол.

Това решение показа пълният провал на столичния кмет Бойко Борисов в решаването на проблема с боклука на София, коментира председателят на групата на общинските съветници от ДСБ Димитър Бъчваров.

Нещата се върнаха там, откъдето започнаха преди две години. В това време софиянци трябваше да плащат скъпо и прескъпо за балирането на сметта, добави той.

Да видим как кметът Борисов ще се изправи пред суходолци и ще ги убеждава в нещо, за което им бе обещал да не се случва. А иначе в тази ситуация правителството неизбежно трябваше да се намеси и го направи, каза още Бъчваров.

София и “съседна община” ще градят ново депо

По думите на Герджиков през 18-те месеца на подновената експлоатация на сметището, софийската и съседна на нея община ще изграждат съвместно депо за битови отпадъци.

Той не пожела да каже за коя община става дума, защото така настоял Бойко Борисов, който все още не е встъпил официално в новия си кметски мандат. Герджиков предаде обаче, че вече са уточнени въпросите с финансирането на новото депо. Плюс това общината планирала да извозва боклук в пловдивското село Шишманци, когато там заводът за преработка на отпадъци заработи.

Предстои избор на изпълнител изграждането на завода за преработка на софийските отпадъци. До построяването му проблемът със съхранението на софийския боклук ще бъде решен и няма да се наложи продължаване на договорите с фирмите за балиране, ангажира се Герджиков.

Общината обмисля да купи със свои средства сепарираща инсталация, която ще бъде инсталирана в района на общинската фирма "Чистота-Искър", а разходите за закупуването ѝ ще се възстановят за една година. Според Герджиков това решение е взето на база добрия опит на общината от собствената балираща инсталация.

Свободният обем в Суходол стига за 18 месеца

Геодезичните измервания показват, че свободният обем на суходолското сметище е 480 хил. куб. м., твърди Минко Герджиков. Площта ще бъде изчерпана за 18 месеца, в най-добрия случай при сепариране на боклука - за 23 месеца. Това е краткосрочно решение, с което държавата ще избегне евентуално наказание от ЕК, изтъкна заместникът на Борисов.

Суходол няма как да поеме повече боклук, тъй като вече са депонирани 560 000 тона повече, отколкото е капацитетът на депото, според документите на общината, контрира веднага Венцислав Божилов, председател на сдружението “Защита на хората и околната среда”. Изненадани сме, че не се зачитат законите в страната, добави той. Никой не говори за екология, здравето и живота на хората, проблемите се решават по примитивен начин, оплакват се  гражданските организации. Те смятат, че отварянето на депото е незаконно поради липса на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Според зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска обаче са предприети всички възможни действия за законова обосновка. Хидрогеоложките проучвания показват, че подпочвените води в района не са засегнати. Освен това здравна експертиза доказвала, че сметището не е вредно за здравето на хората и няма опасност от замърсяване на минералните води на Банкя и Горна баня.

Компенсации за Суходол?

Остана неясно дали ще се предвидят някакви компенсации на гражданите на  Суходол, защото ще живеят в близост до площадката за боклук. Заместникът на Джевдет Чакъров свенливо обясни, че можело да се мисли за изграждане на  някаква инфраструктура около Суходол. Точно със средства за инфраструктура правителството компенсира Карлово и Пловдив, когато те поеха столичните бали по-рано т.г.  

Сметището в Суходол бе затворено през юли 2005 г., заради изтичане на разрешителното от инспекцията за опазване на околната среда, съпътствано със много кандърми и неколкократно удължаване на срока от Столичния общински съвет, барикади и бой между полиция и жители  на Суходол. Тогава общината прибегна към балирането като “временно” решаване на проблема с боклука.

Отварянето му бе най-лансираният от 5-те варианта за решаване на проблема с депонирането на отпадъците след изтичане на договорите със сметищата в Пловдив и Карлово. От софийската управа смятат, че Суходол е единственото подходящо сметище, което все още има капацитет за депониране на боклука.

Многократно членове на общинския съвет и бившият зам.-кмет по екологията  Милор Михайлов казваха, че отварянето на първа клетка на депото е единственият начин да се избегне изостряне на кризата с боклука до построяването на завод. Този вариант фигурира в редица стратегии на Столична община за временно решение за проблема с битовите отпадъци. Кметът Бойко Борисов дори обещаваше да даде 18 млн. лв. за изграждане на    инфраструктурата на Суходол, ако жителите му приемат боклука, но те отказаха.

Преди дни Столичната община пое ангажимент до 5 декември да напише план за временно решение на проблема с отпадъците до построяването на завод за трайното обезвреждане на битови отпадъци, предвидено за 2011 г.

През октомври Еврокомисията обяви, че ще започне шест наказателни процедури срещу България, една от които е свързана с управлението на битовите отпадъци на столицата. Планът на Столична община трябва да залегне в отговора на правителството до ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България