Правителството отвори коледната торба с подаръци

На неприсъствено заседание са одобрени над 23 млн. лв. за бедни и чиновници

Правителството отвори коледната торба с подаръци

Правителството отвори коледната торба с подаръци с разпределянето на първите над 23 милиона лева. Това е станало на неприсъствено заседание на кабинета, съобщи пресслужбата на правителството във вторник.

 

Над половината от сумата отива за социално слаби – плащане на помощи за отопление, за хората с увреждания, осигуряване на телевизия за останалите без цифров сигнал населени места. Над 9 млн. лв. са за администрацията на Министерския съвет и областните управи, за да могат успешно да приключат започнати проекти по европейски програми. Държавното дружество "Български пощи" получава 1 млн. лв., а Дворецът на културата и спорта във Варна - половин милион, за да приведе залата в европейски вид.

 

Въпреки че настоящите управляващи разследват предишните за курсовете с "Авиотряд 28", оказва се, че хвърковата въздушна чета е летяла и при тях извънредно и непредвидено и сега се отпускат допълнителни средства за това, но не е посочено точно колко.

 

Това е началото на раздаването на средствата, като се очаква още пари да бъдат отпуснати на последните две заседания на кабинета в сряда и събота. На 14 декември кабинетът обяви, че успешно е емитирал заем за 600 млн. лв., като с част от средствата ще бъде покрит дефицитът в бюджета, след като и изпълнението на актуализираните приходи се оказа задача с повишена трудност.

 

За социални помощи – 12 млн. лв

 

Най-много средства от първото раздаване получава Министерството на труда и социалната политика - допълнително 12 млн. лв. Те са за сметка на икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет, е посочено в съобщението на пресслужбата на правителството.

 

Средствата са предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения по редица социални закони – за покупка на помощни средства и медицински изделия на хората с увреждания, за отпускане на целева помощ за отопление, както и за покриване на разходи за диагностика и лечение на лица без доход в болниците.

 

"Български пощи" получават 1 млн. лв.

 

Други 2.1 млн. лв., спестени от кампанията по безплатните декодери за бедните, също са разпределени от кабинета.

 

От тези средства най-много - 1 млн. лв., се дават на държавното дружество "Български пощи". Те са за "компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга по Закона за пощенските услуги през 2011 г.", е посочено в правителственото съобщение.

 

В бюджета за 2013 г. за тази цел бяха заложени едва 2 млн. лв., докато пощите настояваха за 12.5 млн. лв. компенсация. След протести на работещите в "Български пощи" през есента от бюджета на Министерството на транспорта допълнително бяха отпуснати още 6.5 млн. лв.

 

За телевизия на 1800 души отиват 600 хил. лв.

 

За осигуряването на телевизия на около 1800 души отиват 600 хил. лв. Средствата се дават на 84 общини, които трябва да решат проблема в 393-те населени места, които останаха без цифров сигнал от 30 септември, а живеещите в тях хора - с черен екран на телевизора.

 

От съобщението на правителството не става ясно какво е решението на проблема – държавата ще плаща кабелната телевизия на бедните или ще сложи сателитна чиния на кметството, каквито опции бяха обяснявани по-рано от Министерството на транспорта.

 

"Средствата ще бъдат целево предоставени на базата на конкретна процедура на взаимодействие между органите на централно и местно ниво за финализиране на възможността за достъп до цифрово телевизионно съдържание на всички лица със специфични социални потребности", е посочено в съобщението на правителството.

 

За Двореца на спорта във Варна – 500 хил. лв.

 

Останалият половин милион от декодерите се дава на община Варна, за да ремонтира Двореца на културата и спорта.

 

За своите 45-години залата е сериозно амортизирана и не отговаря на новите изисквания на европейските и световни федерации по волейбол и хандбал. За да може да се провеждат международни състезания в нея, тя трябва да бъде ремонтирана като се разшири игралното поле, изградят се подвижни трибуни, подмени се отоплителната и вентилационната инсталация, е посочено в съобщението.

 

За чиновниците – 9.1 млн. лв.

 

С друго постановление по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. са предоставени 9.1 млн. лв. допълнително за обезпечаване нормалното приключване на бюджетната година.

 

Основната част от отпуснатите средства са за финансиране изпълнението на проекти от администрацията на Министерския съвет и от областните управители по оперативни програми, е посочено в съобщението.

 

Успешното изпълнение на проектите е свързано с осигуряването на заемообразно финансиране на дейностите. Възстановяването на разходите става след верифицирането им в период от два до шест месеца. По тази причина се ангажира значим финансов ресурс, което не позволява осигуряването на разходи за нормативно регламентирани дейности на администрацията на правителството и второстопенните разпоредители с бюджетни кредити.

 

Друга част от средствата отиват за извънредни полети със специално предназначение за "Авиотряд 28", които не са били планирани. С част от сумата ще се покрие и вноската на България в Европейския институт за публична администрация.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?