Правителството планира постепенно вдигане на парите за армията

Сградата на Министерството на отбраната в София.

Правителството одобри в сряда програма за развитие на отбранителните способности до 2020 година, като така подкрепи искането на Министерството на отбраната за повече средства за сектора.

 

Според програмата бюджетът за отбрана трябва да се увеличава до 2024 г., при благоприятни икономически условия.

 

По-рано тази година Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) към държавния глава реши бюджетът за отбрана в следващото десетилетие да скочи близо два пъти до 2% от БВП.

Освен това се предвижда и преструктуриране на разходите, като трябва все повече средства да се отделят за капиталови разходи.

 

В момента съотношението разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи е 73:21:6, като амбицията е да стане 60:20:20.

 

В документа не се планират нови съкращения в сектора.

 

За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души.

 

"Програмата отчита настъпилите изменения в геостратегическата среда за сигурност в непосредствена близост до нашата територия, генериращи нестабилност, рискове и заплахи, като определя областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно.

 

Характерът на тези предизвикателства, рискове и заплахи налага необходимостта от запазване на определените роля, мисии и задачи на въоръжените сили", посочват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от България