Правителството плати 57 247 евро за бавно правосъдие и полицейско насилие

Правителството реши да изплати общо 57 247 евро обезщетения и разноски по седем дела, заведени срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека.

В пет от случаите международният съд е констатирал нарушение на правото на справедливо и публично гледане на делото в разумен срок от независим и безпристрастен съд. На жалбоподателите Димитър Василев, Николов и Василев, Петрова, Стоянов и Коцев и Ерменкова ще бъдат изплатени общо 18 200 евро за претърпените имуществени
и неимуществени вреди и 4427 евро за разноски по делата.

По шестото дело жалбоподателят Йордан Петров е успял да осъди България за полицейско насилие. През януари 2001 г. по време на проверка за установяване на самоличността, Йордан Петров участва в престрелка с полицията, от която впоследствие умира полицай.

Той е арестуван на следващия ден и по негови твърдения две денонощия е бит и изтезаван, за да признае, че е убил полицая и че е участвал в извършването на грабежи и още едно убийство. Европейският съд му присъжда обезщетение е от 10 000 евро за неимуществени вреди и 6650 евро за разходи по делото.

България е осъдебна и по дело, заведено от П. М. В случая държавата е проявила бездействие, тъй като в продължение на осем години от полицията не са успели да открият адреса на обвинен в изнасилване на малолетна. Резултатът е, че делото е прекратено заради изтичане на давността. На жалбоподателката е присъдено обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски.

Споделяне

Още от България