БСП отказва да гласува нов дълг, ГЕРБ с нови ултиматуми

Правителството подава оставка на 23 юли

Актуализацията на бюджета и съдбата на КТБ се решават от новата власт

Правителството подава оставка на 23 юли

Оставката на правителството ще бъде гласувана другата сряда, съобщи председателят на парламента Михаил Миков, след като ГЕРБ подновиха бойкота заради отказа на БСП да подкрепи актуализация на бюджета. Поради липса на кворум заседанието на Народното събрание (НС) в четвъртък пропадна, очаква се същото да се случи и в петък.

След поставения ултиматум от ГЕРБ за гласувана оставка на правителството, за да влязат в пленарната зала, на практика работата на парламента е приключила, заяви председателят му Миков.

"Следващата седмица заседанието е в сряда. Ако има внесена оставка на правителството, тя ще се разгледа", поясни той.

Въпреки коментари на социалисти, че оставката на правителството може да се забави заради актуализацията на бюджета, парламентарната група е на мнение, че отлагане не трябва да има.

Премиерът Пламен Орешарски вече е заявил намерението да внесе оставката на 23 юли, като тази дата бе съобразена с планираното отваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 21 юли, което обаче също се отложи.

Така актуализацията на бюджета, която правителството одобри в сряда за стабилизиране на ситуацията около КТБ, ще остане за ноември, когато ще има нов парламент и ново правителство. Очевидно дотогава няма да се предприема и нищо извънредно по отношение на КТБ, тъй като законът позволява тя да остане затворена за 6 месеца (банката затвори на 20 юни, когато БНБ я постави под особен надзор).

 

БСП: Не пипаме държавния дълг, има резерви от 1.7 млрд. за КТБ

 

Изненадващо преди ден партията мандатоносител БСП бламира предложението на кабинета за актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, независимо от постигнатото преди това съгласие на консултациите при президента за допускане на по-висок дефицит и завишаване на лимита за дълга заради ситуацията в КТБ.

 

Както стана ясно, социалистите са категорично против емитирането на нов дълг до 5.4 млрд. лв., който ще се харчи от служебен кабинет и евентуално бъдещо правителство на ГЕРБ и ДПС, при неясни параметри за спасяването на КТБ.

 

В четвъртък парламентарният председател на БСП Атанас Мерджанов окончателно взриви ситуацията като съобщи, че ще подкрепят само предложената актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн.лева.

На същия ден второ извънредното съвместно заседание на трите ресорни комисии, внесената от кабинета ревизия на бюджета отново не мина. На заседанието присъстваха само депутати от левицата и ДПС, ГЕРБ го бойкотираха.


Министърът на финансите Петър Чобанов потвърди пред нас, че може да се приеме само закона за актуализация на бюджета на Здравната каса, без да се променя държавният бюджет, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова. Стоим на позиция - не пипаме държавния бюджет, не подкрепяме неговата актуализация, посочи тя. Нинова обясни, че чрез резервите от фискалния резерв, без да е необходима актуализация на държавния бюджет, могат да се осигурят необходимите 1.7 млрд. лева за обезпечаване на гарантираните от закона влогове до 100 хиляди евро в КТБ.

Колегата ѝ Румен Гечев допълни, че няма нужда да увеличаваме държавния дълг с 1.7 млрд. лева, а ще използваме средствата, които са налични във фискалния резерв. Той отбеляза, че сега резервът е 6 млрд. лева, а ГЕРБ са го оставили на 3.7 млрд. лева.

Мерджанов коментира, че това не е бламиране на кабинета и че на вчерашното съвместно заседание на три парламентарни комисии ГЕРБ са упражнили ултимативен натиск за допълнително увеличение на предложените от Министерския съвет параметри. Коректно се съгласихме с необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК, но ние няма да се поддадем на никакъв натиск от страна на ГЕРБ, добави председателят на ПГ на Коалиция за България.

Към тези си искания от сряда, в четвъртък ГЕРБ добавиха нови условия, за които е предварително ясно, че БСП няма да ги приеме, в резултат на което депутатите на Бойко Борисов ще продължат бойкота на НС и така предопределят разтурянето му.

ГЕРБ допълниха ултиматума с искане за отмяна на законите за МВР и Сметната палата

ГЕРБ ще влязат в пленарната и зала и ще осигурят кворум, ако бъдат отменени законите за МВР и за Сметната палата, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов. Неговите депутати не се регистрираха за заседанието и то пропадна, след като трите ресорни комисии не приеха актуализацията на бюджета и при втория опит.

"Както се събраха за Закона за МВР, за Закона за Сметната палата, да си поканят "Атака", така, както една година им правеха мнозинство. Да си гласуват, да си изконсумират всичкото управление, тази тройна коалиция, плюс независимите депутати на Бареков, и да не се оправдават с ГЕРБ. ГЕРБ е опозиция и ще влезем за оставката на Орешарски", призова Борисов.

ГЕРБ е опозиция и ще влезе само за оставката на Орешарски, обяви Борисов.

Той допълни, че няма да подкрепят предлаганата от правителството промяна на парите на НЗОК с 225 млн. лева, тъй като те "не стигат за нищо", а самата Здравна каса и лекарският съюз настояват за минимум 300 милиона.

Болниците ни интересуват много, аз искам да им дам за години напред глътка въздух, а не за два месеца, обясни Борисов, който по-рано анонсира готовност да стане министър-председател и на следващия редовен кабинет, и на предхождащия го служебен.

По думите му управляващите искат сега да замажат "с някакви парички, докато се измъкнат и дойдат изборите, и следващото правителство да трябва да направи всичко това".

Според него, ако бъде вкарана реалната актуализация на бюджета на НЗОК, щяло да се разбере, че крахът не е голям, а много голям.

"Чувствам отговорност за болниците, да влязат, да махнем закона за МВР и за Сметната палата, гласувам тогава", каза той пред репортери.


Изнудвам ги, разбира се, защо те ме изнудваха една година, допълни Борисов.

Следващото правителство ще вдигне тавана на дефицита, на дълга в истинските му размери и ще се разплати и тогава ще си носи отговорност. Аз искам да си понеса моите пасиви, заяви Бойко Борисов.

Той и експертите на партията изчисляват, че дефицитът в държавния бюджет е 7% в т.ч. пари за НЗОК, за общините, за еврофондовете, за БДЖ. За съжаление обаче, коментира експремиерът, тяхното експертно правителство вчера даде дефицити, които показват, че катастрофата е реална. Искахме да кажат истината докрай, те я казаха наполовина, но дори и така това е чудовищно за една година управление, добави Борисов.

Той се възмути защо подуправителят на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев, в тази тежка криза е в отпуск и за пореден път поиска оставката на управителя Иван Искров и на подуправителя на Централната банка.

След новите ултиматуми на ГЕРБ Михаил Миков каза, че при това положение правителството ще подаде оставка на 23 юли. "На хората обяснете, че парламентът приключва дейността си, приключва я по един начин, който не е естествен, но той не е изненадващ, защото в 42-то НС имаше много такива случаи". Той допълни, че ако в петък се съберат 121 народни представители, ще има заседание, но вече никой не очаква това да се случи.

Нищожна е и вероятността Пламен Орешарски да отложи оставката, независимо от някои коментари на червени депутати като Борислав Гуцанов, който преди да се разиграят поредните драми в НС коментира, че забавяне може да има заради евентуалната актуализация на бюджета.


След заседанието на кабинета в сряда финансовият министър Петър Чобанов обяви, че ще има още две, три заседания на МС преди да подадат оставка, но не се ангажира с дата.

Слуховете, че БСП дава заден за оставката на правителството, тръгнаха в началото на седмицата. След пропадналото заседание на парламентарните комисии преди ден Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че както са го подкарали БСП с анализи и протакане, по-вероятно е оставка на кабинета да няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България