Министърът на икономиката Драгомир Стойнев:

Правителството подава оставка в сряда, но трябва да излъчи еврокомисар

БСП била готова да управлява страната и сама

Драгомир Стойнев. Сн. БГНЕС

Другата седмица оставка на правителството ще има. Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата, това заяви в събота министърът на икономиката  Драгомир Стойнев. Като най-вероятен ден за оставката той посочи сряда.

Въпреки това, обаче заместник-председателят на БСП смята, че именно това правителство трябва да посочи следващия български еврокомисар.

Кабинетът "Орешарски" ще продължи да работи до назначаването на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев и принципно въпросът кой да е българският кандидат за член на Еврокомисията може да се реши и от него. Срокът, за който европейските лидери неформално се договориха да определят номинациите си за Комисията, е 30 юли, каза Стойнев пред "Дарик“.

Според Драгомир Стойнев обаче решението трябва да се вземе сега. "Нещо повече, опасявам се с оглед на ширещия се у нас политически примитивизъм, да не би служебното правителство да изтгегли определения вече кандидат и да изпрати друг, което ще бъде огромна грешка", предупреди той. 

В отговор на въпрос Стойнев изрази убеденост, че настоящият български комисар Кристалина Георгиева няма шансове да бъде предложена за поста Върховен комисар по външната политика. По този начин министърът се придържа стриктно към партийната позиция на БСП, която бе оформена в резултат на подкрепата за Георгиева от премиера Пламен Орешарски.

"Почти съм убеден, че няма да успее нейната кандидатура“, коментира Драгомир Стойнев. Той не обясни причините за мнението си, но се съгласи с позицията на водещия, че причината по-скоро би била, че след лидерския пост на Сергей Станишев начело на Партията на европейските социалисти, надали втори български представител може да получи толкова висока позиция в Евросъюза.

По-рано тази седмица тезата, че Кристалина Георгиева няма шансове за поста външен министър на ЕС развиха и други ключове политици от социалистическата партия, като най-остро бе мнението на депутатът Татяна Буруджиева, която определи като „нелепо“ твърдението, че българин може да заеме поста външен министър на ЕС. По същите опорни точки се движеха и лидерът на БСП Сергей Станишев и външният министър Кристиан Вигенин, който е вероятен кандидат за българското еврокомисарско място.

В събота Стойнев отрече възможността самият лидер на БСП Сергей Станишев да бъде предложен за комисар и лаконично допълни, че в България има достатъчно подходящи личности и посочването на достоен кандидат не може да предизвика затруднения. 

По повод ситуацията в КТБ министърът коментира, че са се появили редица спекулации, че тази криза е предизвикана от правителството. Той категорично отрече и поясни, че правителството, заедно с Българската народна банка, трябва да гарантират сигурността на баковата система.

"Кризата в КТБ не се отразява на икономиката на този етап, но може да има доста сериозен негативен процес. Тъй като там освен физически лица, които имат депозити, има и юридически лица, има и много фирми. Имаше една огромна концентрация, която заварих и ми отне месеци, за да изпълним наредбата да разпределим парите по 25% в четири банки, т.е. 75% от депозитите на държавните предприятия бяха извадени от КТБ и бяха разпределени в три други банки. Това бе наредба, която бе гласувана от служебното правителство, една правилна наредба и ние я следвахме. Благодарение на тази наредба и благодарение на усилията на правителството, в момента държавните дружества функционират нормално“, обясни вижданията си Стойнев.

Според него това не е довело до проблем в банката,  защото това било направено с диалог и конкретен план, така че да не се наруши стабилността на КТБ.

"Има спекулативни атаки към мен, които целят да ме дискредитират, че едва ли не аз съм дал заповед да бъдат изтеглени 160 или 360, не мога да си спомня точната сума, една седмица преди кризата, средства от КТБ, които да бъдат пренасочени към други дружества. Първо, ние нямаме такива средства в КТБ, второ, такава заповед не съм издавал, така че вероятно се цели спекулация, че тази криза е предизвикана от правителството. Това не е вярно", заяви Стойнев.

Икономическият министър коментира и вътрешнопартийната ситуация в левицата. БСП ще участва в коалиция само ако има гаранции на 100%, че ще бъде изпълнена програмата ѝ, продължи Драгомир Стойнев. „Аз смятам, че БСП е готова да управлява и сама, като използва целия потенциал на партията, включително и кадрови, за да поведе страната по един нов път, различен от този, по който вървяхме последните 23 години”, подчерта Стойнев.

Според него БСП по време на прехода като че ли има чувство на вина, „заради което смята, че не трябва да управляваме сами, че винаги трябва да има някой, който да е с нас”. „Аз нямам този комплекс от властта”, заяви Стойнев, който е личният фаворит на Станишев за негов наследник.

Драгомир Стойнев посочи, че АБВ губи прекалено много време и енергия, за да критикува БСП. „Трябва ни дебат за политики и за конкретни действия. Аз уважавам моите опоненти и мога да споря с тях за политика, но за съжаление ние стигнахме до личностни нападки и това трябва да се промени”, добави той. Според него трябва да има ре-старт на политиката, в нея трябва да влязат хора, които не са обременени от прехода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?