Правителството подготвя армията, жандармерията и техника срещу мигрантите

Борисов съгласува мерки "да опазим" държавата: Границата с Турция се пази добре, но с Гърция е проблем

Мигранти край Солун

Правителството има готовност да изпрати армията, жандармерията, специализирана техника и допълнителни кадри по границата с Гърция, за да предотврати евентуална мигрантска криза заради напрежението в югозападната ни съседка през последните дни. Премиерът Бойко Борисов свика ресорните министри в понеделник сутринта преди заседанието при президента за корупцията по високите етажи и обяви, че ще бъдат предприети мерки "за да опазим държавата", въпреки че правителството отчете, че положението в югозападната ни съседка вече е овладяно.

"Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата", казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му трябва да има готовност за задържане на бежанци, така че да не се разпръснат из страната.

В същото време той отбелязал, че случващото се е точно в навечерието на европейските избори, във време, в което 95 процента от миграцията е намаляла в Европа.

"Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем", посочил премиерът.

Освен това той е разпоредил да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

"Боцев (Андрей, началникът на отбраната) е в готовност със силите със специално предназначение, да се надяваме, че няма да стигаме до такъв вариант, но всичко трябва да се проиграе", е добавил премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

В края на миналата седмица избухнаха масови сблъсъци между мигранти и полицията пред лагер в Северна Гърция, където се събраха стотици хора с надежда да възобновят маршрута към по-богатите европейски страни. Обстановката обаче постепенно се нормализира. Мигрантският натиск към България в последните дни бележи известен ръст, но няма кризисна ситуация.

Тази сутрин в сградата на Министерския съвет се събраха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция.

Ситуацията се успокоява

Каракачанов от своя страна каза, че армията вече е в готовност да реагира при необходимост.

"Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове за взаимодействие при нужда да се реагира“, обясни Каракачанов.

Той посочи, че и в Гърция, и в Турция сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа.

"Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа", каза Каракачанов.

Няма емигрантски организации в България

Вътрешният министър Младен Маринов каза, че на този етап няма сигнали мигранти да се организират в България, така както става в Гърция и Турция.

В България обаче периодично са задържани трафиканти на мигранти и е публична тайна, че през страната ни минават различни каналджийски маршрути. Доказателство за тях са ѝ мигрантите, които се залавяни по западната ни граница.

"Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави“, посочи Маринов.

"Но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма“, коментира той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България