Правителството подготвя съвместната охрана на въздушното ни пространство

МиГ 29

Правителството одобри в сряда проектопромени в Закона за отбраната, които ще регламентират възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство с други страни членки на НАТО.

Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от Българската армия.

"Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО", посочват от правителствената пресслужба.

Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.

Заради тежкото състояние на военната авиация България е изправена пред опасността да няма достатъчно изтребители, които да осигурят охраната на въздушното ни пространство. Правителството се готви да сключи договор с Полша за ремонта на наличните изтребители МиГ-29 и да стартира процедурата за закупуването на нови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?