Правителството подкрепи Паси за шеф на НАТО

Правителството подкрепи Паси за шеф на НАТО

Правителството реши в четвъртък да подкрепи кандидатурата на Соломон Паси за Генерален секретар на НАТО. Министрите одобрили номинацията, след като изслушали доклад от министъра на отбраната Николай Цонев. Решението ще бъде оформено на подпис утре.

В четвъртък Цонев обяви, че кандидатурата на Паси ще бъде обсъдена на заседанието на тройната коалиция в петък, но министрите взеха решението още днес.

България издигна публично днес кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и откри състезанието за този пост по начин, който изненада мнозина дипломати от НАТО в Брюксел, предаде Франс прес.

Един от тях потвърдил пред агенцията, че посланиците на 26-те страни членки са започнали неофициална и поверителна процедура за номиниране за кандидати на 27 януари. Той обаче нарекал доста необичаен българския ход, "който е в разрез с традицията на запазване на дискретност". Цитираният дипломат допълва, че практиката е първо да се направят сондажи в столиците на страните от НАТО.

Мандатът на сегашния генерален секретар на Алианса - холандецът Яп де Хоп Схефер, изтича на 31 юли. Списъкът с потенциалните кандидати за поста е доста дълъг. Споменават се датският премиер Андерс Фог Расмусен, министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски, норвежкият му колега Йонас Гар Стьоре, канадският министър на отбраната Питър Маккей и бившият словенски министър-председател Янез Янша. Към тях сега се прибавя и бившият български външен министър Соломон Паси.

Запитаните от Франс прес дипломати единодушно определили тези слухове като преждевременни, а в някои случаи - и без особени основания.

Новият генерален секретар на НАТО ще бъде обявен по време на Срещата на върха на Алианса в началото на април, която ще се проведе в Баден Баден и Страсбург.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?