Правителството пое контрола над столичния боклук

Правителството пое контрола над столичния боклук

Правителството обяви в четвъртък кризисно положение в София заради проблема със сметосъбирането и сметоизвозването и взе тази ключова общинска дейност под свой контрол. От момента на подписването на министерското постановление Националният кризисен щаб под ръководството на областния управител Тодор Модев (БСП) получава правото да се намесва директно в самоуправлението на София в този ресор.

Кметът Бойко Борисов първо реагира гневно и обяви тези намерения като "триковете на комунистите", които "ще им излязат през носа" на изборите, но след това значително смекчи тона.

Междувременно експресно проучване на "Алфа рисърч" показа, че 80.3% от софиянци смятат хода на кабинета за "предизборна акция".

Официално обявената цел МС е подпомагане на Столичната община да реши трайно проблема с боклука. В същото време обаче голяма част от предварително обявените мотиви на кабинета са невалидни към този момент.

Според министерския анализ обявяването на кризата се налага заради неизгодния концесионен договор, липсата на общинска стратегия за решаване на проблема с битовата смет, липсата на законно сметище, неспазване на Националната стратегия за управление на отпадъците, липса на технологии за сепариране на отпадъците и неизвозените бали от временните площадки.

Единственият по-сериозен аргумент в настоящата ситуация е неспазването на националната стратегия, която обаче не се спазва и от самото правителство, както и балите, които Столичната община не може да измести сама без позволение на друга община.

Така основният мотив на премиера Станишев бе сведен до природен феномен – затоплянето на времето. Затова ако боклукът не се събира, може да възникне опасност за здравето на хората.

Към този момент обаче Министерството на здравеопазването няма данни за повишена заболеваемост. Макар че по много столични улици се трупа неизвозен боклук, пикът на кризата отмина и сега мръсотията в София е общо взето в обичайните "норми".

В избилик на новоосъзната опозиционност два месеца преди изборите, НДСВ изрази загриженост по повод решението на кабинета да обяви  кризисно положение. "Съмняваме се, че приетата мярка ще доведе до подобряване на ситуацията и още по-малко до трайно решение на проблема с чистотата на града", се казва в съобщение от пресцентъра на жълтата партия.

"Превантивно"

На специалната си пресконференция премиерът обяви, че кризисният щаб се свиква "превантивно". Не бе изнесена информация колко ще струва тези действия за фиска, нито срок на извънредното положение.

Премиерът не отхвърли и възможността "Новера" да бъдат "мобилизирани" да почистват София. Ако това се случи, изхвърленият след серия скандали концесионер на София, който се закани да съди общината, щял да работи без печалба и ще му се плащат единствено "обезщетения" за направените разходи.

Подобно развитие на ситуацията предвидиха и от ГЕРБ преди месец. От партията на Борисов вече обвиниха БСП и ДПС, че се опитат да върнат Румен Гайтански - Вълка в доходния бизнес по почистването на София.

Запитан от Mediapool дали държавата ще се намеси и в изграждането на завода за боклук, премиерът каза, че на този етап не може да отговори. "Всичко зависи от предложенията и анализите, които ще бъдат изготвени от експертните групи", допълни Станишев.

Неофициално в Столичната община отдавна се говори, че ДПС имат голям интерес към завода за боклук на София. Екоминистърът от ДПС Джевдет Чакъров на няколко пъти се изказваше срещу построяването на съоръжението с европейски средства и настояваше за публично-частното партньорство.

Премиерът Станишев заяви, че на този етап държавата ще упражнява предимно контролни функции върху дейностите по чистотата, съвместно със Столичния инспекторат.

Договорите с 8-те фирми, които бяха повикани спешно да заместят "Новера", няма да бъдат прекратявани, освен ако не се установи, че не си изпълняват задълженията. Депото в Суходол ще бъде обявено за обект от национално значение, без промяна на собствеността, която е общинска. Това се прави, за да се осигури директен контролен достъп на държавата до депото.

Борисов развя "бяло знаме"

Кметът Бойко Борисов реагира противоречиво. "Триковете на комунистите ще им излязат през носа", закани се той в ранни зори от Москва, където бе на тридневно посещение.

"Тази криза те са я планирали. Ясно е, че "Новера” не излезе 7 дни да чисти, в смисъл, толерирана от правителството, за да обявят днешното решение. Абсолютен предизборен трик на БСП, и разбира се, на Доган. Сега вместо да заговорим за безвъзвратно загубените милиарди от Брюксел и провала на кабинета, пак си говорим за боклук," посочи още Борисов.

След като по спешност се прибра в София, подложен на двоен натиск заради кризата с боклука и обвинения в покровителство над сръбския наркотрафикант Сретан Йосич, Борисов реши да заложи на консенсусния тон.

"Областният управител Тодор Модев ме увери, че решението на правителството е добронамерено. Ще направим своите анализи и ако се окаже, че то не е такова, ще го атакуваме пред съда", каза лидерът на ГЕРБ.

Тодор Модев успокои, че фирмите, които досега чистят, ще продължат да правят това и занапред с пари на Столична община, а щабът ще осигури допълнителни средства от държавата.

Столичната община има сериозни мотиви да атакува "превантивната" криза пред ВАС, заради липсата на достатъчно аргументи, че здравето на жителите на града е застрашено от неизвозването на боклука, твърдят експерти.

"Криза няма. През времето, в което съм кмет, бе направено всичко възможно за решаване на този проблем. Разбит бе монополът на Вълка, имаме законно сметище, спряно бе балирането, намираме се на финалната права за осигуряване на европейски пари за строеж на завода", каза Борисов.

От своя страна областният управител Модев заяви в присъствието на Борисов, че "няма да допусне умишлено политизиране на въпроса с боклука", което бе безсмислена декларация на фона на продължаващите с години взаимни политически атаки на тази тема.

"Ако ни дадат пари, за да ни помогнат с миенето на града, от което ние основно имаме нужда, ще се примиря с формулировката за "превантивна" криза. Ще преглътнем нещата срещу 100 млн. лева", каза Борисов.

Преди кметът да вдигне "бялото знаме", ГЕРБ обвини правителството, че саботира вече взетите с пълно мнозинство решения на СОС за смяна на фирмите, които под предлог, че "почистват" столицата, източват парите на столичани.

От партията припомниха, че МС не е обявил криза, когато страната е останала без редовни доставки на газ в най-студените месеци, нито когато столицата е била на прага да се взриви от старите военни запаси в Челопечене.

ГЕРБ изтъкна, че "не София е в криза, а България не може да излезе от нея".

От групата на СДС-ДСБ обявиха хода на Станишев като "безпрецендентна намеса" на държавата в делата на местното самоуправление.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?