Правителството поръча заря за НАТО

НАТО не дава символите си за етикети на бира и вино

Идеята на външния министър Соломон Паси да бъдат поръчани бира и вино със специални етикети, посветени на влизането на България в НАТО, предизвика изумление в централата на алианса, пише в. "Сега". В Брюксел определят слуучая като безпрецедентен. Според служителка от юридическата служба на НАТО, биха могли да възникнат правни проблеми, особено ако се окаже у че става дума за скрита промоция. "Недопустимо е даден производител да разчита на реклама, използвайки названието НАТО", категорична е тя. По принцип централата на НАТО проявявала много голяма селективност върху какви предмети могат да поставят символите - това са главно химикалки, значки, подложки за компютърна мишка. Даже върху запалки не се допуска поставянето на емблемата или надписа на НАТО.

Кабинетът обяви 2 април за официален празник и неработен ден, в който ще бъде отбелязано пълноправното членство на България в НАТО. Готова е и Национална програма за отбелязване на присъединяването ни към пакта, която ще се изпълнява от специален организационен комитет, под патронажа на премиера Симеон Сакскобургготски.

Правителството прие днес и постановление, въз основа на което ще се изразходват 74 млн. лева за отбрана и сигурност, одобрени в бюджета за 2004 г. Парите ще се разпределят между 14 министерства, Министерския съвет, Президентството и Държавната комисия по сигурността на информацията.

В областта на отбраната средствата ще бъдат предназначени за подготовката на военни способности за поемане и изпълнение на съюзнически задължения, постигането на по-добра оперативна съвместимост със съюзниците и изпълнение на целите на въоръжените сили, както и участието на български подразделения в състава на международни мисии.

България ще стане пълноправен член на Северноатлантическия съюз на 29 март от момента, в който министър-председателят връчи на среща във Вашингтон документите, с които страната ни ратифицира Вашингтонския договор от 4 април 1949 г., съобщи правителствената информационна служба.

На 2 април, петък, от 10.45 ч. на "Ларгото" пред Министерския съвет ще започне церемония по издигане на националния флаг на България и на знамената на другите шест нови страни-членки на НАТО. В същото време в Брюксел е официалната церемония по издигане на флаговете на 7-те държави пред щаб-квартирата на НАТО.

От 20.30 ч. на площада пред катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски" ще има концерт с участието на български и чуждестранни изпълнители от различни жанрове.

В София ще има и празнични илюминации.

Организационният комитет за отбелязване на присъединяването ни към Алианса ще координира честванията в цялата страна. Той е председателстван от вицепремиера Пламен Панайотов, a негови заместници са министрите на външните работи и на отбраната Соломон Паси и Николай Свинаров. Членове на комитета са четирима министри (на вътрешните работи, на финансите, на образованието и науката и на младежта и спорта), както и шестима главни секретари на министерства.

Предвиждат се концерти и изложби по повод приемането на страната в НАТО, монтиране на видеостени в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Плевен, на които да се излъчва тържествената церемония.

Ще бъде издаден юбилеен медал, посветен на събитието. За участие в честването ще бъдат издирени и поканени участници в българския батальон в НАТО от 50-те години. Специални броеве ще посветят на събитието списанията "Международни отношения", "Български дипломатически преглед", "Ек", "България§НАТО" и др.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?