Правителството посочи Москва като основна заплаха за България

”Действията на Русия заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа”

Правителството посочи Москва като основна заплаха за България

Правителството посочи Русия като една от основните заплахи за България. В доклада за състоянието на националната сигурност през миналата година, който бе приет от Министерския съвет и внесен в парламента, се посочва, че ”действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа”.

В доклада се отбелязва засилването на военните способности на Русия в Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море.

”Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност“, се посочва в доклада.

Подобни квалификации за пръв път се появяват в правителствен документ.

Освен това авторите на доклада са обезпокоени и от "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.".

”Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа”, се посочва в доклада.

Като други опасности за България от външнополитически характер са посочени продължаващите бойни действия в Сирия и мигрантските потоци.

Основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България