Правителството предлага патриарх Неофит да бъде удостоен с орден “Стара планина“

Правителството предлага патриарх Неофит да бъде удостоен с орден “Стара планина“

Правителството предлага на президента да награди патриарх Неофит с орден "Стара планина" - първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

От избирането му начело на Българската православна църква патриархът и софийски митрополит неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство, се посочва в мотивите на кабинета.

“С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми“, допълват от правителствената пресслужба.

“Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство“, пише още в мотивите.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

Споделяне

Още от България