За да се намали цената на произвежданата от тях енергия

Правителството предлага разсрочване на договорите с американските централи

Между 3 и 5 години ще са нужни за запълване на дупката в НЕК, но само ако има политическа воля

Васил Щонов. Сн. БГНЕС

Разсрочване на договорите с двата американски ТЕЦ-а ще предложи служебното правителство, обяви в петък министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той представи пред журналисти състоянието на енергетиката и мерките, които ще препоръча служебният кабинет за справяне с дефицита в системата. Една от тези мерки е и предстоящото от 1 октомври повишение на цените на електроенергията за крайните потребители.

Двете американски централи -ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, имат сключени с държавата 15-годишни договори (от 2011 до 2026 г.) за изкупуване на цялата произведена от тях електроенергия. Те имат срок на живот от 50 години и спокойно може договорите с тях да се разсрочат във времето, за да може финансовата тежест от тези договори в близките години да намалее, обясни министърът.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов, цитиран от БТА.

Той изрази надежда, че ще приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи.

Друга мярка, която се обсъжда за намаляване на дефицита в системата на енергетиката, това е заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия по
комбиниран способ на преференциални цени, да бъдат накарани да използват за собствени нужди тази енергия и едва остатъка да продават по високи цени, обясни министърът. Той каза, че в момента заводските централи продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а в същото време си купуват електроенергия от свободния пазар.

Общо 2,9 млрд. лв. е дефицитът в НЕК като 1,5 млрд. лв. са от проектите "Цанков камък" и "Белене", а останалите 1,4 млрд. лв. са натрупани през последните две години заради дисбалансите в сектора, припомни министърът. За първите шест месеца натрупаният нов дефицит е 360 млн. лв., а за следващите 12 месеца, считано от 1 юли 2014 г. се очаква да се натрупат нови 900 млн. лв., ако не бъдат предприети мерки.

Това е така, защото цената на микса от закупуваната от НЕК енергия от различни видове производители е 166 лв. на мегаватчас, а цената, на която НЕК продава енергията на крайните снабдители е 114 лв. на мегаватчас. Така НЕК губи по 52 лв. на мегаватчас, а регулираният пазар е в размер на 17,3 тераватчаса, обясни Щонов.

От изкупуването на енергия от слънчевите централи на средна цена от 500 лв. на мегаватчас в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв; от изкупуването на енергията от вятърните централи дефицитът се увеличава с още 80 млн. лв. От заводските когенерации и ТЕЦ-ове идват още 200 млн. лв. дефицит за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв. Сумата е 1 млрд лв..

Благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв. Заедно с увеличението на цената на тока от 1 октомври с около 10 процента, дефицитът ще остане около 700 млн. лв., обясни министърът.

Щонов каза, че са се възлагали големи надежди за събиране на приходи от търговия със зелени сертификати и емисии парникови газове, но всъщност тези приходи са се оказали не стотици милиони, а десетки милиони и не са достатъчни за покриване на дефицита.

Договорите с ВЕИ производителите пък по думите на министъра няма как да се променят едностранно от държавата, защото са гарантирани от закона.

Според Щонов трябва постепенно да се работи за намаляване на дефицита именно чрез предоговаряне на дългосрочните договори, които изкривяват пазара и плавно увеличение на цените, които по думите му не означава вдигане на цените на всеки три месеца.

Не очаквам, че дупката в НЕК ще бъде запълнена за следващите 12 месеца, но във времето тя постепенно ще намалява и ще достигне до ниво, в което НЕК ще спре да трупа дефицит, обясни Щонов.

Години обаче ще отнеме до изплащане на всичките дългове на компанията, добави той. Според него това ще отнеме между 3 и 5 години като ще се иска и политическа воля.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?