Правителството предлага убийството на домашни животни да се наказва със затвор

Правителството внася в парламента промени в Наказателния кодекс, които ще инкриминират насилието и убийството на животни. Законопроектът е внесен от земеделското министерство след разговори с неправителствени организации за защита на животните заради случаите на особено жестоко отношение към тях от последните няколко седмици. В социалната мрежа Facebook дори тръгна група в защита на кучета, чиито четири крака бяха отрязани.

Промените в НК предвиждат затвор от 1 до 3 години и глоба от 5 до 15 000 лв. При утежняващи обстоятелства лишаването на свобода ще е 5 години, а санкцията 30 000 лв. Такива обстоятелства са убийствата на животните по особено жесток начин, както и пред деца.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че текстовете се отнасят за животни, които не са "предназначени за ядене и лов“. По време на дебата в МС по поправките правосъдният министър Маргарита Попова е възразила, че предвиденото наказание е прекалено голямо и е възможно впоследствие то да бъде намалено.

Миналата седмица и ПГ на левицата внесе предложение за промяна в НК, с което да се инкриминира насилието над домашни животни. В него е записано проявите на особена жестокост към животни да се наказват с лишаване от свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лева. Предлага се и наказанието за умъртвяване на животно по особено мъчителен начин да бъде до три години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?