Правителството предлага Йордан Йовчев за орден "Стара планина"

Правителството предлага Йордан Йовчев за орден "Стара планина"

Правителството ще предложи на президента да награди гимнастика Йордан Йовчев с орден "Стара планина" - първа степен за изключително големите му заслуги към страната ни в областта на спорта.

Спортистът има сребърен и три бронзови медала от Олимпийски игри. От световни първенства е спечелил четири златни, пет сребърни и четири бронзови медала, а от европейски – един златен, седем сребърни и бронзов медал. Носител е също така на два златни, четири сребърни и два бронзови медала от финали на Световни купи и на два сребърни и два бронзови от европейски купи.

Йордан Йовчев е най-успешния български гимнастик и миналото лято в Лондон се разписа за шести пъти с участие на олимпийски игри и е единственият спортист с подобно постижение.

Той е член на Българският олимпийски комитет и председател на Българската федерация по гимнастика. Заемал е четири пъти първо място в класацията "Спортист на годината" – през 1999 г., 2000 г., 2002 г. и 2007 г. Избран е за "Спортист на Балканите" през 2001 г. и 2003 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?