Първите предложени посланици на Вигенин – кариерни дипломати без ДС

Правителството предлага замесен в изборен скандал за посланик в Прага

Външно министерство

Новото правителство излезе с първата си серия предложения за нови посланици до президента Росен Плевнелиев.

 

Това стана ясно от информационната система на Министерския съвет.

 

Външният министър Кристиян Вигенин е спазил обещанието си да няма кадри на ДС, каквито президентът предварително предупреди, че няма да одобри.

 

Като цяло предложените са дипломати от кариерата.

 

Сред тях е и бившият български посланик във Вашингтон Лъчезар Петков, който трябва да заеме поста в Чехия. Той подаде оставка в края на 2009 г. по искане на правителството на ГЕРБ след шумен скандал за изборни нарушения.

 

Лъчезар Петков за чистачката, охраната и бюлетините

Смятате ли, че в крайна сметка ще останете в мисията?

Това, разбира се, ще реши съответният орган, но той трябва да го реши на основание на една много внимателна проверка относно мотивите до МС. Боя се, че мотивите до МС не са изготвени на база конкретни доказателства и реални факти. Бих казал и, че цитираната законова база не дава основание за предприемането на така мярка спрямо мен. Боя се, че в мотивите липсва конкретната, няма опорочаване на изборите, проведени за Народно събрание в САЩ, защото бюлетините не са били изпратени в срок по първа дипломатическа поща. В дадения случай тя е била във Вашингтон на 31 юли. От 19 секции в САЩ до датата на пощата - 31 юли, в посолството са били получени бюлетини само от шест секции. В този период аз съм бил и в отпуск. Още

 

Петков, както и бившият посланик в Турция Бранимир Младенов, бяха принудени да се оттеглят от заеманите длъжности след дисциплинарни производства, образувани в МВнР и след парламентарно разследване на нарушения при вота зад граница през 2009 година.

 

През 2011 г. обаче външният министър Николай Младенов го "реабилитира" и назначи за шеф на Кризисния щаб в Министерството на външните работи. В момента е главен секретар на министерството.

 

За посланик в Беларус е предложен Ангел Ганев, който е бивш посланик в Украйна.

 

Кандидатурата за Индонезия е на Сергей Мичев, който е бил в Пхенян, Мексико и други.

 

Правителството предлага на държавния глава да освободи посланика във Виетнам Георги Василев и той да бъде заменен с Евгени Стойчев, който до скоро бе посланик в Канада.

 

Тук обаче Министерският съвет е допуснал грешка, тъй като Георги Василев отскоро е посланик в Япония.  

 

Звездалин Лалов, който е бил началник отдел "Африка" в МВнР, е предложен за посланик в Алжир след освобождаването на сегашния ръководител на мисията там Димитър Димитров.

 

За посланик в Австралия е предложена Емилия Йорданова Стефанова-Велева, която трябва да замени Красимир Стефанов.

 

За Йордания е предложен Венелин Лазаров, на мястото на Петър Драгнев. В тази връзка правителството предлага на държавния глава да освободи Лазаров от сегашния му пост на посланик в Либия.

 

Правителството предлага още да бъде освободени Валери Рачев от поста му на посланик в Ирак, Валентин Порязов, който е посланик в Дания и Мая Добрева от Черна Гора.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?