Правителството предложи агент на ДС за началник на щаба на Сухопътните войски

Правителството предложи агент на ДС за началник на щаба на Сухопътните войски

Правителството предложи на президента да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски и да го удостои с висшето офицерско звание "бригаден генерал", съобщи пресслужбата на кабинета.

Полк. Караиванов е завършил ВНВУ "В. Левски" и ВА "Г. Раковски". На военна служба е от 1985 г. 

Проверка на комисията по досиетата го освети като агент на бившата Държавна сигурност с псевдоним "Майк". 

Кабинетът предлага също от длъжност и от военна служба да бъде освободен бригаден генерал Калин Кузманов, директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерството на отбраната. Причината е навършване на пределна възраст за военна служба. За ръководител на дирекцията е предложен полк. Красимир Кънев, който ще бъде удостоен със звание "бригаден генерал".

За назначаване като директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на ЕС в Брюксел и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полк. Васил Събински. Очаква се той да поеме поста от 1 август.

Правителството предлага още президентът да измени Указ номер 85 от 2012 г., с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. С промените в указа се добавя длъжността директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на ЕС с военно звание "бригаден генерал/флотилен адмирал", която е определена като национален принос на страната ни към ЕС.

Систематично се променя и мястото в списъка на длъжността "командир на 68-а бригада "Специални сили", която след измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) премина на непосредствено подчинение на началника на отбраната.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?