Втора серия нови назначения зад граница:

Правителството предложи Бойко Коцев за посланик в Москва

Шефката на протокола в Министерския съвет заминава за Мароко

Правителството предложи Бойко Коцев за посланик в Москва

Бившият зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция Бойко Коцев беше предложен от правителството за посланик в Москва. Новият посланик в Испания пък ще бъде генералният консул във Валенсия Константин Коджабашев. За посланик в Мароко е предложена шефката на протокола в Министерския съвет Боряна Симеонова.

Временно ръководещите посолствата в Сирия и Пакистан - Димитър Михайлов и Румен Пирончев ще бъдат назначени за посланици.

Най-интересното предложение е това на Бойко Коцев. Досега той бе представител на България в ЕС, но миналата седмица правителството предложи постът да бъде зает от сегашния зам.-външен министър Димитър Цанчев.

"Бойко Коцев работи от дълги години в Министерство на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва", заяви външният министър Николай Младенов.

Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев, най-дългогодишния началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Бившият зам.-вътрешен министър е герой на една от грамите на бившия американски посланик в България Джон Байърли, която изтече наскоро през Wikileaks и bivol.bg.

Според грамата Коцев е бил неформален юридически съветник на убития през 2004 година бос на СИК Стоил Славов. Коцев обаче отрече информацията, като каза, че нито е виждал, нито познавал Славов.

Източник на тази информация за американците е бившият шеф на българското контраразузнаване до 2001 година Атанас Атанасов. В грамата на посланик Байърли обаче се заявява, че тези твърдения не се потвърждават от други източници.

"Не съм го виждал никога през живота си и не съм поддържал отношения с него, нито формални, нито неформални", заяви Бойко Коцев.

Коцев ще смени в Москва Пламен Грозданов, чиято съпричастност към Държавна сигурност бе обявена от Комисията за досиетата.

Според грамата на Байърли "Коцев изглежда приятен и с желание да се хареса, но е представил повече обещания и оправдания, отколкото реални резултати".

"Коцев е стриктно лоялен към министъра на вътрешните работи Петков (Румен Петков – бел.ред.), барон от социалистическата партия, който сега се бори с министър-председателя за реформата във вътрешното министерство и разузнаването. Назначаването на Коцев в Брюксел се дължи повече на вътрешнопартийни механизми и политики, отколкото на чиста квалификация. Той е повече тактик, отколкото стратег, и е малко вероятно да внесе положителни щрихи в реномето на България в ЕС", пише още Байърли.

Съветът на посланика към американските служители, които ще си имат работа с Коцев, е "доверявай се, но проверявай".

Бойко Коцев има дългогодишна кариера във външното министерство и от тази гледна точка назначението му няма да бъде определено за политическо. Коцев е бил зам.-директор и началник отдел "Отношения България- ЕС” в дирекция Европейска интеграция в МВнР и зам.--ръководител на мисията на Република България към Европейската общност в Брюксел от 1995 – 1998.

Като зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Сакскобургготски той е колега на Бойко Борисов, по това време главен секретар на МВР.

Константин Коджабашев ще бъде новият посланик в една от европейските държави, с най-големи български общности – Испания. Там той ще замени Иван Христов, чието име също бе обявено от Комисията по досиетата.

"За Константин Коджабашев има изключително позитивни отзиви от българската общност там, познава Испания и смятаме, че бързо ще се справи със задачите на място", заяви външният министър.

Новите посланици в Сирия и Пакистан - Димитър Михайлов и Румен Пирончев са кариерни дипломати.

Новият посланик в Мароко Боряна Симеонова от 1998 година работи в Министерски съвет, началник е на Дирекция "Държавен протокол”.

"Има изключително много опит в работата си тук в Министерски съвет, работила е с четири правителства, каза Младенов.

Първата група от 24 нови посланици бе обявена дни след встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев. Предстои да бъдат съгласувани и оповестени още над 30.

Споделяне

Още по темата

Още от България