Правителството предложи ген. Миланов за и.д. шеф на НСО

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на бившия шеф на НСБОП ген.-майор Румен Миланов за временно изпълняващ длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО) при президента. Министрите предлагат за заместник-началници, каквито при отстранения ген. Димитър Владимиров нямаше, да бъдат назначени полковник Димитър Радославов Димитров и подполковник Стоян Петров Томчев.

Предложеният за заместник-директор полк. Томчев е началник на личната охрана на президента Георги Първанов, а колегата му Димитров - на охраната на премиера Симеон Сакскобургготски. Вицепремиерът Пламен Панайотов обяви преди дни, че президентът и премиерът са се разбрали за наследника на Владимиров.

Ген. Миланов бе махнат от директорския пост в НСБОП, въпреки несъгласието на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Вътрешният министър Георги Петканов не даде ясни мотиви за отстраняването и въпреки обясненията, че е навъртял 30 години служби, не го пенсионира. За да бъде назначен в НСО, Миланов трябваше да бъде прехвърлен към резервния щат на отбраната, за да може да се заобиколи военния закон, който не позволява офицери над 40 години да се назначават на кадрова военна служба.

Още след като се разбра, че оставка подава шефът на НСО ген. Димитър Владимиров, в НСБОП се заговори, че началникът им Миланов само ще бъде преместен в съседната сграда.

Миланов бе шеф на КАТ, на жандармерията и изкара 4 години в службата на "Черни връх". На негово място президентът назначи вчера състудента на зам. шефа на ВС на БСП Румен Петков - ген. Валентин Петров. Соченият за кадровик в спецслужбите Петков преди месеци уреди за началник на националната полиция бившия шеф на РДВР-Плевен Илия Илиев. След смяната няма видима промяна в успехите на полицията с пресъпността - убийствата и взривовете продължават.

Очаква се ген. Петров да подбере и свой екип за заместници и шефове на някои възлови направления в антимафиотската служба. Спрягат се имената на началниците на РЗБОП в Плевен и Пловдив Мирослав Николов и Йордан Кюмюрджиев, а също и това на шефа на РДВР-Пазарджик Жоро Стоицев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: