Правителството предложи генерал Константин Попов за началник на отбраната

Константин Попов, сн. БГНЕС

Правителството предложи на президента на България да издаде указ за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов за началник на отбраната, считано от 9 февруари 2016 година.

В решението си министрите предлагат да бъде освободен генерал-лейтенант Попов от заеманата досега длъжност "заместник-началник на отбраната“.

Генерал Константин Попов в момента е заместник-началник от отбраната, като кариерата му е преминала в бойната авиация, която от години е в окаяно състояние.

Ако бъде одобрен от правителството и президента, той ще замени на поста вицеадмирал Румен Николов, който навършва пределна възраст за военното си звание на 9 февруари и ще трябва да напусне поста, след като военният министър отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с още няколко години.

Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година и се очакваше малко след това да бъде повишен в длъжност адмирал, като така да изкара целия си четиригодишен мандат.

Правомощията на началника на отбраната бяха силно орязани по закон, а и последните няколко висши военни на поста напълно го обезличиха с липсата си на позиция.
Все още не е публично известна позицията на държавния глава, чийто фаворит за поста е контраадмирал Емил Ефтимов, който е шеф на дирекция в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел. 

Споделяне

Още по темата

Още от България